Viete, že počas života sa vám môže meniť farba očí? Sú za tým choroba, strava alebo silné emócie

NETKY.SK • 11 November 2018, 23:02 • 2 min
Viete, že počas života sa vám môže meniť farba očí? Sú za tým choroba, strava alebo silné emócie

BRATISLAVA - Máte modré oči a priali by ste si mať oči hnedé? Alebo naopak? Možno sa domnievate, že farba vašich očí je daná od narodenia a nikdy sa nemôže zmeniť. Ale vedeli ste, že existujú okolnosti, kvôli ktorým sa predsa len môže trochu pozmeniť? Ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Emócie

 

Niektoré silné emócie môžu zmeniť farbu dúhovky, a dokonca jej veľkosť. Keď ste šťastní, nahnevaní alebo smutní, vaše telo začne uvoľňovať hormón, ktorý má vplyv na farbu i veľkosť dúhovky. Akonáhle prežívate okamihy šťastia, alebo ste naopak poriadne naštvaní, farba je živšia a sýtejšia. Keď kričíte, oči získajú červenkastú farbu, a vyzerajú tak svetlejšie.

 

Svetlo a časté vystavenie sa na slnku

 

Farba dúhovky závisí aj od množstva melanínu v oku. Modré oči mávajú ľudia, ktorí majú nízky obsah melanínu, ktorých svetlo rozptyľuje. Odhaľuje potom ešte jasnejšie modrú farbu. Produkcia melanínu môže byť aktivovaná prostredníctvom slnečnej expozície, čo znamená, že dlhodobé vystavenie slnečným lúčom môže spôsobiť, že budú vaše oči tmavšie ako obvykle. Ľudia, ktorí žijú v horských oblastiach a narodili sa s modrými očami, ich majú neskôr takmer orieškovo hnedé.

 

Vek

 

Dojčatá sa väčšinou narodia so svetlo modrými alebo šedými očami, akonáhle povyrastú, ich oči zvyčajne stmavnú. Je to kvôli tomu, že farba očí je určená génmi a hladinou melanínu v tele. Keď starneme, hladina melanínu sa zvyšuje, takže oči sú tmavšie. Napriek tomu zhruba 10 až 15 percent ľudí s tmavými očami má v starobe farbu dúhovky svetlejšiu, pretože pigment v dúhovke degraduje.

 

Strava

 

Mnohí odborníci zaoberajúci sa Irisdiagnostikou tvrdia, že to, čo jete, môže zmeniť farbu vašich očí. Napríklad špenát je bohatý na železo, takže vaše oči po ňom budú vyzerať mladšie a jasnejšie. Pravidelná konzumácia medu zasa spôsobí, že odtieň dúhovky bude svetlejší. Ryby naopak farbu očí zintenzívnia. Chcete mať oči svetlejšie? Jedzte viac orechov. Farbu očí môžu zmeniť aj cibuľa, olivový olej alebo harmanček.

 

Zdravotný stav

 

Farbu očí môžu zmeniť aj niektoré ochorenia. Keď sa necítite dobre alebo máte nejaký zdravotný problém týkajúci sa očí, môže byť farba dúhovky žltkastá alebo zelenkavá. Hornerov syndróm (komplikácia tretieho lebečného nervu) mení farbu oka na svetlejšiu, farbu môže ovplyvniť aj zelený zákal alebo glaukóm (šedý zákal).

 

Oblečenie a make-up

 

Farbu očí môže ovplyvniť aj to, čo máte na sebe alebo aký typ líčenia použijete. Je to samozrejme vec vnímania, nie nejakého prírodného zázraku. Ak máte hnedé oči, zosvetlíte ich oblečením vo farbách zlatej, ružovej a tmavo zelenej. Modré a zelené oči zase získajú na intenzite, keď si oblečiete niečo tyrkysové alebo modré. Neutrálne farby, ako sú biela, sivá alebo čierna, zdôraznia vašu prirodzenú farbu očí a tá zároveň bude intenzívnejšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona