Viete si predstaviť sedemročnú nevestu či desaťročného ženícha? Toto sú štyri reálne prípady, kedy sa deti vydávali a ženili!

NETKY.SK • 29 Marec 2023, 12:0 • 2 min
Viete si predstaviť sedemročnú nevestu či desaťročného ženícha? Toto sú štyri reálne prípady, kedy sa deti vydávali a ženili!

Nie náhodou je zákonom ustanovený vek, a až keď sa prekročí, môžu si dvaja vysloviť áno a naplniť lásku v manželskom spolužití. Nech by sa akokoľvek intenzívne milovali, raz to tak je, že do istého obdobia nie sú zrelí na čosi také vážne a neboli by schopní to nielen oceniť, ale aj zvládnuť. Avšak niekedy prišlo aj k tomu, že nevesty boli malé, veľmi malé a svadba sa konala, lebo...

slovakia

left justify in out

No veď si prečítajte, toto sú štyri príbehy a šokujúce je, že posledný je až priveľmi súčasný, až priveľmi blízko, takmer za chrbtom.

 

Margaret

 

 

Tak sa na to pozrime, lebo je asi celkom zrejmé, že v histórii boli tieto praktiky bežnejšie. Nepozastavovali sa nad tým, lebo manželstvo sa nechápalo ako záväzok dvoch spriaznených duší, čo si k sebe konečne našli cestu, ale skôr ako akási dohoda. Obchod, ktorý mal priniesť prospech obom stranám, tak ženíchovej, ako aj nevestinej rodine.

Margaret Beaufort sa narodila v 15. storočí, teda v období, ktoré si my dnes len s ťažkosťami predstavíme. Nejaké filmy sme si pozreli či sme prečítali knihy, ale pokiaľ sme vtedy nekráčali po zemi, netušíme, aké to bolo.

 

Vydala sa skoro, veď inak by sa ani v tomto článku neocitla, ale je to až príliš skoro. Takmer sa nechce veriť, ale aj ona, aj ženích, boli len sedemroční, keď spoločne vstupovali do inštitúcie manželskej.

 

Neprekvapujúce je, že napokon sa manželstvo anulovalo, trvalo tri roky, ale Margaret sa neohriala dlho v pozícii slobodnej dievčiny, lebo sa opäť vydala, tentoraz za muža z rodu Tudorovcov a stala sa starou matkou slávneho panovníka Henricha VIII.

 

Aiša

 

Ďalšou mladučkou a nevinnou nevestou bola Aiša a vzala si muža, ktorého dejiny si dobre pamätajú a viacerí vo svete k nemu majú priam posvätný prístup. Reč je o prorokovi Muhammadovi, ktorý si svoju vyvolenú vzal, keď mala len šesť rokov. Áno, taká detská a čistá, a čo je ešte zvláštnejšie, pre našu dobu a zmýšľanie určite, je skutočnosť, že jej ženích ju vekovo priveľmi prevyšoval, lebo mal asi 49 rokov.

Sexuálne sa nezblížili hneď, ale traduje sa, že Muhammad niekoľko rokov počkal, koľko presne, to sa nevie, ale uvádza sa, že o panenstvo prišla ako 9-ročná. Manželstvo sa teda naplnilo a ona zostala jemu verná, až pokým neskonal.

 

Pravdaže, aj v tomto prípade bola svadba výhodná, Aiša nebola hocijaké dievčisko, ale pochádzala z bohatej rodiny a jej otec sa priatelil s Muhammadom, čo celú situáciu značne uľahčovalo. Niekto dostal do rodiny proroka, iný zasa nemalý finančný výnos.

 

Anne De Mowbray

 

Na Anne si brúsilo zuby nešťastie už od narodenia. Najskôr zomrel jej otec, keď ona sama sa len zžívala so svetom ako trojročná, no a o dva roky po úmrtí, keď oslávila výnimočných 5 rokov, sa už vydávala. Ženích bol ešte o rok mladší než ona, a keďže obaja pochádzali z významných rodov, ani nie je nutné písať, prečo sa obrad vôbec uskutočnil. Chuderka Anne sa však sama nedožila veľa, dodýchala ako osemročná, takže viac-menej poznala len útrapy a nedostala možnosť skutočne sa tešiť a radovať z farieb života.

 

Fatima Mangre

 

Smutné je, že hoci sa to dialo v histórii, s čím súhlasiť síce nemusíme, ale aspoň to vieme ako-tak pochopiť, v súčasnosti je to už iné. Aj preto je iný aj príbeh Fatimy z Indie, lebo tá sa skoro vydala v roku 2009, keď mala len štyri roky.

Ženích nebol tiež ktovieako zrelý, či už po stránke telesnej, alebo duševnej, lebo to bol desať-ročný chlapec. Spočiatku sa zdalo byť všetko ako predtým, lebo Fatima aj napriek svadbe zostala žiť s rodičmi, avšak problém nastal, keď si po ňu manžel prišiel a chcel ju ako osemročnú vziať k sebe, aby si budovali spoločnú budúcnosť.

 

Jej otec si odrazu uvedomil, že to nemôže dopustiť, a tak sa celý zväzok anuloval, čo Fatimu priviedlo k tomu, že je najmladšou rozvedenou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona