Viete prečo koaly objímajú stromy?

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 12:48 • 2 min
Viete prečo koaly objímajú stromy?

MELBOURNE - Koaly objímajú v horúčavách kmene a široké dolné konáre eukalyptov, aby sa ochladili. Zistil to vedecký tím z Univerzity v Melbourne, ktorý o výsledkoch svojho výskumu informoval v odbornom časopise britskej Kráľovskej spoločnosti Biology Letters.

slovakia

left justify in out

Podobne ako všetky cicavce s kožušinovým povrchom tela aj koaly - malé vačkovce z pobrežia východnej Austrálie - majú problémy s teplom. Nemajú potné žľazy a môžu iba lapať po dychu alebo si olizovať srsť, aby si znížili teplotu tela odparovaním, čím však strácajú z tela veľa vzácnej vody. Keďže žijú na stromoch, nehľadajú úkryt pred slnkom v brlohoch či norách.
     

Tím vedcov pod vedením Natalie Briscoeovej, postgraduálnej študentky zoológie na univerzite v Melbourne, sa pokúsil zistiť, či koaly využívajú aj iné možnosti ochladenia v boji s horúčavami. Vedci očipovali 37 koál a termálnou kamerou ich pozorovali vo vytýčenej oblasti na štyroch dominantných typoch stromov, troch druhoch eukalyptov a akáciách. 
     

Pozorovanie ukázalo, že kmene eukalyptov sú v priemere o päť stupňov chladnejšie ako priemerná teplota vzduchu - počas dní výskumu dosiahla 36,4 stupňa Celzia - a niekedy dokonca až o osem stupňov. V horúčavách vyhľadávali koaly chladnejšie spodné časti stromov, kde sa rozvalili, aby maximalizovali kontakt tela so stromom. 
     

"Významne" tiež zvýšili svoj pobyt na akáciách, ktoré nepatria medzi ich potravu, ale zo sledovaných typov stromov majú najchladnejší povrch.
     

Vedci vyrátali, že strata vodivého tepla pri styku s chladným kmeňom stromu predstavuje až 68 percent z tepelnej straty, ktorú koaly musia dosiahnuť, aby si udržali stabilnú teplotu tela a výrazne zredukovali potrebu odparovania vody z tela.
     

Austrálsky tím upozornil na doteraz nepreskúmaný význam kmeňov stromov ako nadzemných "pohlcovačov tepla" pre zvieratá, ktoré žijú na stromoch alebo sa na nich niekedy zdržiavajú, vrátane primátov, leopardov, vtákov a bezstavovcov.
     

Vedci zdôraznili, že vzhľadom na globálne otepľovanie je pochopenie reagovania živých organizmov na teplo veľmi dôležité, aby sme vedeli predpovedať, ako sa budú správať počas budúcich klimatických zmien a mohli sme chrániť ich prirodzené životné prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies