Viete, prečo dvíhame telefón so slovom haló?!

NETKY.SK • 16 September 2014, 10:19 • 2 min
Viete, prečo dvíhame telefón so slovom haló?!

BUDAPEŠŤ – Všestrannému maďarskému vynálezcovi Tivadarovi Puskásovi vďačíme nielen za telefónnu ústredňu, ale aj za slovo "haló", ktorým sa často ohlasuje volaný aj volajúci v telefóne. Od narodenia vynálezcu uplynie v stredu 170 rokov.

slovakia

left justify in out

Tivadar Puskás sa narodil 17. septembra 1844 v Pešti v Uhorsku (dnes Budapešť - Maďarsko). Mladého muža, vyštudovaného právnika a technika, hnala nepokojná povaha celým svetom. Z rodnej Pešti sa dostal do Veľkej Británie, kde pracoval v železničnej konštrukčnej spoločnosti. V roku 1873 pri príležitosti Svetovej výstavy vo Viedni (dnes Rakúsko) založil cestovnú agentúru, iba štvrtú vo svete a prvú v strednej Európe, ktorá zabezpečovala záujemcom o výstavu dopravu, program a ubytovanie. Potom odcestoval na skusy do Ameriky.

 

img

 

Po prvotnom nadšení pre ťažbu zlata sa dostal k Bellovmu telefonickému prístroju. Vycítil možnosti tohto objavu a začal spolupracovať s ďalším americkým vynálezcom – Thomasom Edisonom. Podľa Edisona bol Puskás prvým človekom, ktorý začal uvažovať o telefónnej ústredni a nápad dotiahol do konca. Prostredníctvom ústredne mohlo telefonovať viac ľudí naraz. Pri jej skúšaní zaznelo prvýkrát slovo "haló", ktoré Puskás povedal jednému pomocníkovi - "hallom" znamená v maďarčine "počujem vás". Vynálezom ústredne prispel Puskás k rozkvetu telefonovania. Prvú (manuálnu) telefónnu ústredňu v USA malo k dispozícii mesto Boston v roku 1877.

 

Tu sa však jeho tvorivosť neskončila. Po návrate do Európy v roku 1879 ako obchodný zástupca pracoval aj s bratom Ferencom štyri roky pre Edisona. Vo Francúzsku v Paríži bratia založili telefónnu ústredňu ešte v roku 1879. Vylepšenú ústredňu získala v roku 1887 Budapešť (mesto vzniklo spojením miest Óbuda, Buda a Pešť v roku 1873).

 

V rodnom meste uviedol Puskás do života svoj ďalší vynález - predchodcu rozhlasu - telefonické správy. Prostredníctvom novej ústredne, ktorá umožňovala kvalitný prenos hovoreného slova i hudby, si mohli účastníci telefónnej siete (údajne ich bolo až pol milióna) vypočuť vysielanie po telefóne. Vysielanie malo svoj program uverejňovaný v dennej tlači. Pozostávalo z parlamentných, športových, burzových, trhových a lokálnych správ a prenosov z divadla alebo opery.

 

Telefonické vysielanie, ktoré mohli abonenti využívať až do prvej svetovej vojny, ohlásilo aj predčasné úmrtie Tivadara Puskása, ktorý zomrel v Budapešti 6. marca 1893 na srdcový infarkt vo veku iba 48 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies