Viete, ktorá európska krajina má najvyššiu pôrodnosť? Dôvodom však rozhodne nie je migrácia

NETKY.SK • 24 Jún 2018, 15:00 • 2 min
Viete, ktorá európska krajina má najvyššiu pôrodnosť? Dôvodom však rozhodne nie je migrácia

V tejto európskej krajine stále pretrvávajú tradičné hodnoty.

slovakia

left justify in out

Faerské ostrovy sa nachádzajú v severnom Atlantickom oceáne v blízkosti Dánska. Prírodné podmienky sú tu skutočne tvrdé, no napriek tomu má táto krajina dlhodobo najvyššiu pôrodnosť v rámci Európy. Na jednu ženu tu podľa štatistík momentálne pripadá 2,4 detí, čo sa rozhodne nedá povedať o ostatných vyspelých krajinách starého kontinentu, kde v dôsledku zmien životného štýlu a odkladania rodičovstva pôrodnosť prudko klesá. Ako je teda možné, že práve tu, v chladnej severskej krajine, sa rodí toľko detí?

 

Odborníci síce tvrdia, že k zvyšovaniu pôrodnosti prispieva, ak sa ženy nevenujú naplno len svojej kariére, ale nachádzajú si čas aj pre rodinu. V prípade tohto súostrovia to však neplatí. Miestne ženy sú úspešné a pracuje ich tu dokonca oveľa vyššie percento než je tomu v ostatnej Európe. Rozdiel je však v tom, že mnohé pracujú na skrátený úväzok. Ženy tu teda pracovať chcú, no rovnako tak túžia aj po deťoch.

 

Miestni obyvatelia často s humorom hovoria, že pôrodnosť v ich krajine je preto taká vysoká, lebo na Faerských ostrovoch nie je nič iné, čo by mohli robiť, než sa starať o deti.

 

Demografovia sa však vyjadrili, že fenomén súvisí s tradičnými hodnotami, ktoré napriek modernej dobe na Faerských ostrovoch pretrvávajú. Individualizmus tu nie je taký populárny ako v iných európskych krajinách a za najvyššiu hodnotu a šťastie je stále považovaná rodina. Okrem toho však treba povedať, že ostrovy majú dobre fungujúci sociálny systém, ktorý rodiny podporuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies