Viete, koľko opaľovacieho krému má naozaj význam?

NETKY.SK • 1 August 2013, 10:00 • 2 min
Viete, koľko opaľovacieho krému má naozaj význam?

BRATISLAVA - doprajte vašej pokožke, aby si na slnko zvykla. V prvých dňoch ju vystavujte slnku len na krátky čas.

slovakia

left justify in out

Slnko je v posledných rokoch stále silnejšie a slnečné žiarenie okrem pozitív spôsobuje aj množstvo negatívnych účinkov. Slnečné lúče zďaleka nevyvolávajú len známe začervenie či spálenie kože, upozorňujú dlhodobo dermatológovia. UV žiarenie nepriamo ovplyvňuje imunitný systém, spôsobuje predčasné starnutie kože, stratu jej pružnosti a dlhodobé vystavovanie kože slnku môže viesť až k vzniku rakoviny kože.

Negatívnym účinkom slnečných lúčov sa môžeme brániť za pomoci opaľovacích krémov.„Odporúčaná dávka opaľovacieho krému pre priemerného človeka sú až dve polievkové lyžice na jedno natretie. Aj keď sa môže zdať, že je to veľa, ak nanesiete menšie množstvo, nedosiahnete porovnateľnú ochranu. Krém nanášajte najmenej pol hodinu pred tým, ako sa vystavíte slnečným lúčom. Ďalej sa krémujte minimálne každé dve hodiny,“ radí Alena Pallová z Inštitútu estetickej medicíny. 

Čo vyjadruje ochranný faktor?


Známy ochranný faktor označovaný aj SPF určuje mieru ochrany pred UVB žiarením. Ochranný faktor opaľovacích krémov sa delí na nízky s hodnotou do 10, stredný s hodnotami do 30, vysoký s faktorom do 50 a veľmi vysoký s faktorom vyšším ako 50.

Faktor v praxi udáva, ako dlho môžete byť na slnku bez spálenia pokožky. Napríklad, ochranný faktor 15 znamená, že môžete byť na slnku 15-krát dlhšie ako bez natretia. Moderné opaľovacie krémy poskytujú tiež ochranu aj pred UVA žiarením, ktorú udáva ochranný faktor UVA PF. Ten by mal mať podľa odporúčaní Európskej únie najmenej jednu tretinu hodnoty ochranného faktora pred UVB. Produkty, ktoré tieto normy spĺňajú, sú označené čiernym kruhom, v ktorom je vpísané UVA.

Opaľovanie podľa fototypu


Pred tým, ako sa pustíte do opaľovania, mali by ste poznať fototyp svojej pokožky. Ľudia patriaci k fototypu 1 by sa opaľovaniu mali radšej vyhýbať a keď tak používať krém s vysokým ochranným faktorom. Ľudia s fototypom 2 by sa mali opaľovať len krátko a tiež sa nesmú zabúdať natrieť krémom s vysokým ochranným faktorom. Majitelia svetlohnedej pokožky fototypu 3 by mali používať opaľovací krém so stredným ochranným faktorom. V prípade fototypu 4 stačí krém so stredným alebo nízkym ochranným faktorom.

 

Prvá pomoc, keď to preženiete


Ak sa vám predsa podarí spáliť, nezúfajte. „Na spáleniny odporúčam použiť prípravky s obsahom pantenolu, ktoré bežne dostať v lekárňach. Tradičné riešenie, ktoré poznali už naše staré mamy, je natrieť spálené miesto smotanou. Tá nielen že príjemne chladí, ale obsahuje bielkoviny, ktoré pokožka použije pri regenerácii. Ľuďom so svetlejšou pokožkou odporúčam ešte pred začiatkom leta užívať betakarotén, ktorý zvyšuje odolnosť voči spáleniu. Ak trpíte alergiou na slnko, môžete po porade s lekárnikom pred letom začať užívať antihistaminiká. Tie navyše zmierňujú svrbenie pri spálenej pokožke,“ zhrnula Alena Pallová.

Tipy na správnu ochranu pred slnkom


• Zvoľte ochranný faktor podľa vášho fototypu. Na začiatku, kým koža nie je zvyknutá na slnko, siahnite po prípravku s vyšším faktorom, neskôr môžete v závislosti od vášho fototypu ochranný faktor znížiť. 
• Doprajte vašej pokožke, aby si na slnko zvykla. V prvých dňoch ju vystavujte slnku len na krátky čas, a to aj napriek použitiu ochranného krému.
• Naneste na kožu dostatočné množstvo prípravku. Odporúčaná denná dávka prípravku pre dospelého na celé telo je okolo 35 ml. ochranného prípravku, 7-ročné dieťa vyžaduje asi polovicu.
• Ochranný prípravok naneste na kožu približne 30 min. pred vystavením sa slnečnému žiareniu. 
• Nezabudnite ošetriť aj oblasti silno exponované slnku ako pery, nos, uši alebo plešina.
• Po pobyte na slnku nezabudnite ošetriť namáhanú a vysušenú pokožku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona