Viete ako sa správne stravovať v lete? Poradíme vám

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 19:25 • 2 min
Viete ako sa správne stravovať v lete? Poradíme vám

Telo v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch, súčasne však musí dostávať dostatok výživných látok

slovakia

left justify in out

Naše telo je počas letných mesiacov vystavené najvyšším teplotám vzduchu počas roka v kombinácii s relatívne nízkou vlhkosťou vzduchu. „Toto predstavuje určitú záťaž najmä na kardiovaskulárny a gastrointestinálny systém a metabolickú homeostázu organizmu - najmä vodná a minerálna rovnováha organizmu aj u zdravých ľudí, čo je potrebné zohľadniť aj v stravovaní,“upozornil hlavný hygienik SR prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH.

Podľa jeho slov treba v letných mesiacoch preto preferovať ľahšiu stravu a samozrejme dbať na dodržiavanie pitného režimu. „Takisto je potrebné vo zvýšenej miere dbať pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami, či už v domácnosti, alebo v zariadeniach spoločného stravovania na uplatňovanie hygienických zásad, dodržiavaním ktorých sa výrazne znižuje riziko ich kontaminácie mikrooganizmami a následne ochorení,“ zdôraznil hlavný hygienik.

Obzvlášť opatrný treba byť v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín, ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky a zmrzlina. Rovnako treba byť ostražitý pri výrobkoch z mäsa, vajec a mlieka. V opačnom prípade môže nevinné maškrtenie skončiť behaním na záchod, v niektorých prípadoch aj hospitalizáciou.

Čo a ako variť?


Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia", to znamená ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou. Organizmus totiž v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch, súčasne však musí mať dostatok výživných látok. Náš jedálniček by mal byť preto zložením vyvážený a pestrý.

Na tanieri by sa nám tak mali objavovať celozrnné výrobky, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydina, zemiaky a strukoviny. Naopak mali by sme jesť menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy. Samozrejmosťou je zase dostatok ovocia a zeleniny, najlepšie je sezónne, ktoré okrem tekutín obsahuje vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.

Pri úprave potravín treba uprednostniť varenie, dusenie pred vyprážaním a fritovaním.

Vitamíny a opaľovanie


„V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože slnečné žiarenie spotrebúva, najmä pri opaľovaní a masívne pri opaľovaní spojenom s fajčením, antioxidanty v organizme. Ide najmä o nasledovné antioxidanty, ktoré môžeme doplniť stravou - vitamíny A, C a E,“ priblížil profesor Rovný.

Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách. Vitamín C je zase v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice. Obsahuje ho aj zelenina ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky alebo zemiaky. Vitamín E je zase obsiahnutý v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý je v paradajkách a červenom melóne.

Pite a ešte raz pite


Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním asi tri litre vody z organizmu, ktorú treba samozrejme doplniť. Najvhodnejšie na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody, zriedené ovocné šťavy. Naopak, obmedziť treba pitie kávy, ktorá má dehydratačný účinok. Keď sa jej neviete vzdať, dajte si k nej aspoň nejaké nealko. V lete to tiež netreba zbytočne preháňať s alkoholom.

Druhy minerálok sa odporúča obmieňať. Každopádne ich pitie v lete má veľký význam, keďže z tela sa potením stráca aj veľa minerálov. Pri pití ovocných nápojov ako džúsy a nektáre treba zase pamätať, že majú pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich kalorickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies