Viete ako často prať podprsenku, obliečky alebo vyčistiť mobil?

NETKY.SK • 13 Február 2015, 11:00 • 2 min
Viete ako často prať podprsenku, obliečky alebo vyčistiť mobil?

BRATISLAVA – Dôkladnú očistu potrebuje občas každý, či už sa jedná o človeka, domáceho miláčika alebo napríklad mobil. Problém nie je ani tak či vôbec, ale skôr ako často. Svoje názory na problém zverejnili mikrobiológovia či návrhári oblečenia. A možno budete veľmi prekvapený.

slovakia

left justify in out

Kabelka – každý týždeň

Kabelka nás sprevádza doslova všade a potom ju pohodíme kľudne na posteľ. Ideálne by sme ju mal čistiť každý týždeň antibakteriálnou handričkou, dostanete z nej nebezpečné baktérie vrátane stafylokoka. Ak sa bojíte, že sa vám drahá kabelka čistením zničí, skúste najskôr handričkou potrieť iba menšiu plochu kabelky.

obrazok

Kuchynské utierky – po každom použití

Utierky sú v kuchyni najväčším ložiskom baktérií a mikroorganizmov, ktoré sa množia, vrátane E-coli. Preto sa ich oplatí čistiť naozaj veľmi často, ideálne je vyvariť ich na 5 minút po každom použití.

obrazok

Podprsenka – po 2-3 noseniach

V okolí prsníkov sa často potíte a tak je vhodné prať podprsenku po každom druhom, maximálne treťom nosení. Ak chcete aby nestratila elasticitu, perte ju radšej v ruke a rozhodne ju nedávajte na radiátor.

obrazok

Džíny – po piatich noseniach

Možno si aj vy kladiete otázku ako často prať džíny. Podľa návrhárky Donny Idy by to malo byť po každom piatom použití. Donna ich tiež doporučuje prať vo veľmi studenej vode, aby ich farba dlhšie vydržala. Perte ich vždy obrátene a ak máte rifle, na ktorých vám obzvlášť záleží, zabaľte ich do plastovej tašky a dajte ich na noc do chladničky – zlikvidujete baktérie.

obrazok
Matrace – každých 6 mesiacov

Matrace sa podľa odborníkov oplatia vyčistiť aspoň dva krát do roka, ak sú zabalené do púzdra, vyperte ich. Povrch sa vyplatí pretrieť handričkou namočenou do studenej vody s prídavkom šampónu na čalúnenie.

obrazok
Podušky – každý mesiac

Podľa vedcov tvorí až tretinu obsahu podušiek pot, roztoče a kožné bunky. A nepraná poduška môže byť zdrojom až 16 druhov plesní. Preto je nutné podušky prať na šesťdesiatke každý mesiac.

obrazok
Posteľné obliečky – každý týždeň

Denne stratíme milión kožných buniek a za noc vypotíme liter potu. To všetko láka roztoče, ktoré môžu byť zdrojom alergénov. Obliečky je preto nutné prať každý týždeň aspoň na 60 stupňov a pre istotu ich potom prežehliť.

obrazok
Mobilný telefón – každý deň

Americkí vedci odhalili 7 tisíc rôznych baktérií na 51 vzorkách mobilných telefónov. Rozžhavený mobil je tým pravým domovom pre tisíc parazitov, ktoré môžu byť príčinou veľmi vážnej infekcie. Horšie sú na tom telefónny s tlačidlami ale ja tie dotykové sa vyplatí vyčistiť antibakteriálnou handričkou každý deň.

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona