Vieme ako to bude s deťmi po Vianociach. Minister zverejnil manuál

NETKY.SK • 18 December 2020, 08:31 • 2 min
Vieme ako to bude s deťmi po Vianociach. Minister zverejnil manuál

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Branislav Gröhling, zverejnil Manuál pravidiel, týkajúci sa postupu otvárania škôl.

slovakia

left justify in out

Školy by sa mali otvárať na Slovensku predbežne po 10. januári 2021. Keďže odvtedy by mal na našom území platiť aj COVID automat, školy sa budú riadiť ním.

 

COVID automat


Manuál z dielne ministerstva školstva pracuje so sedem fázovým COVID automatom, ktorý sa začína v zelenej monitorovacej fáze bez obmedzenia, prechádza cez dva stupne ostražitosti a končí v čiernom štvrtom stupni varovania. 

 

Základné umelecké školy, jazykové školy a centrá voľného času sa po skončení prázdnin budú riadiť rozhodnutím ministra školstva a pravidlami predstaveného automatu.


Gröhling uviedol, že Slovensko je momentálne v treťom až štvrtom stupni varovania. Predpokladá, že po prijatých opatreniach budú v januári školy v regiónoch v druhom až treťom stupni.

 

 

img

 

 

Stupne varovania


Región, ktorého vážená 14-dňová incidencia prekročí 150, teda so stupňom ostražitosti jeden až dva, bude môcť otvoriť materské, základné a stredné školy a odborné učilištia bez obmedzení.

Vysoké školy v takomto regióne môžu učiť prezenčne s obmedzenou kapacitou, no s uzatvorenými internátmi.

 

Prvý stupeň

 

Od prvého stupňa varovania, v ktorom je dvojtýždenná incidencia 150 až 300, vysoké školy vyučujú dištančne. Materské a základné školy sú stále bez obmedzení, ale zo stredných škôl a odborných učilíšť sa môžu do lavíc vrátiť iba koncové ročníky.

 

Druhý a tretí 

 

V prípade druhého a tretieho stupňa varovania, teda tam, kde je 14-dňová incidencia v rozmedzí od 300 do 2 000, môžu do škôl chodiť škôlkari, žiaci prvého stupňa základných škôl a koncové ročníky základných a stredných škôl a odborných učilíšť.

 

Prezenčné vyučovanie bude iba s testom. Špeciálne školy a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne, môžu ísť naspäť do škôl, a to maximálne v počte päť detí na jedného učiteľa.

 

Štvrtý stupeň

 

Počas neho ostávajú otvorené materské školy a prvý stupeň základných škôl iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Materské školy sú zatvorené, základné a stredné školy spolu s odbornými učilišťami učia žiakov dištančne.

 

 

 

img

 

 

Dištančné vzdelávanie


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu tiež doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie, na ktorom má účet už 38 435 učiteľov.


V rámci rozširovania podpory dištančného vzdelávania na školách sa rezortu podarilo sfunkčniť vzdelávaciu platformu Viki, ktorá učiteľom uľahčí využívanie digitálnych vzdelávacích materiálov pri výučbe na diaľku. 


V spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky SR,  sa zároveň podarilo odstrániť tzv. vendor lock, čo umožnilo zníženie prevádzkových nákladov a transparentnú súťaž pri fungovaní platformy do budúcnosti. 

 

 

img

 

 

„Odstránenie tzv. vendor lock (výhradných autorských práv), ktoré ministerstvo zdedilo po predchádzajúcich vedeniach, umožní zásadné zníženie prevádzkových nákladov (zo súčasných 92 070 eur bez DPH na 48-tisíc eur bez DPH) a vysúťaženie nového prevádzkovateľa, ktorý bude portál prevádzkovať za čo najefektívnejších podmienok. Len za prvý rok tak bude celková úspora predstavovať 528 840 eur DPH,“ priblížil rezort školstva.

 

Na portály sa budú dať nájsť okrem tisícok digitálnych vzdelávacích materiálov z matematiky, prírodovedných predmetov, finančnej gramotnosti, environmentálnej výchovy, anglického jazyka aj modelové hodiny EduTV, ktoré pokrývajú učivo na II. stupni základných škôl.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona