VIDEO Speváčka Beyoncé o jadranskom ostrove: Na Hvare je raj na zemi!

NETKY.SK • 1 August 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Speváčka Beyoncé o jadranskom ostrove: Na Hvare je raj na zemi!

BRATISLAVA - Kto chce stráviť dovolenku v krásnej prírode, vykúpať sa v priezračne čistej vode, ochutnať skvelé vínko, a pritom ešte vnímať vôňu levandule, určite nebude sklamaný ostrovom Hvar.

slovakia

left justify in out

Hvar je preslávený nielen vôňou levandule, ale je zároveň aj známy svojimi obrastenými budovami brečtanom. Nájdete ho úplne všade. A nie je divu, že speváčka Beyoncé, ktorá si miestny ostrov obľúbila, pomenovala svoju dcéru Blue Ivy (angl. Brečtan). A Hvar nazvala na svojej sociálnej sieti rajom na zemi. Ostrov majú v obľube aj ďalšie celebrity, napríklad Catherine Zeta Jones, Brad Pitt, princ Harry alebo Steven Spielberg.

 

Slnečné pláže

 

Na ostrove je mimoriadne príjemné mierne podnebie, teploty sa v januári pohybujú okolo 9 °C, v júli okolo 25 °C. Čo je ale pre milovníkov slniečka najdôležitejšie, Hvar sa môže pochváliť najväčším počtom hodín slnečného svitu na celom východnom Jadrane. A to 2718 hodín ročne.

 

 

Víno, olivy, jedlo

 

Na ostrove sa pestuje predovšetkým levanduľa a ďalšie aromatické rastliny, napríklad rozmarín. Ďalšími významnými poľnohospodárskymi plodinami sú vínna réva, olivovníky, južné ovocie (citrusy, figy) a tiež rohovník, ktorého plody sú u nás známe pod menom svätojánsky chlieb.

 

 

Mnoho pamiatok

 

Hvar je nepochybne jedným z najkrajších ostrovov na Jadrane. Nájdete tu prekrásnu prírodu, veľké a rušné, ale aj malé romantické pláže. Milovníci histórie a zaujímavej architektúry si určite prídu na svoje v prímorských mestách Hvar, Stari Grad, Jelsa či Vrboska. Nájdu tu popri mestských plážach tiež úzke uličky, kostoly, kláštory, múzeá a mnoho ďalších pamiatok. Na nábrežiach je príjemné posedenie v kaviarňach či útulných krčmičkách s jedálničkom plným miestnych špecialít a dobrých vín.

 

 

Prírodné pláže

 

Turisti dávajúci prednosť pokojnejším miestam s úžasnými prírodnými plážami s veľkou pravdepodobnosťou uspokoja letoviská Ivan Dolac, Sveta Nedjelja, Milna alebo Zavala na južnom pobreží ostrova. Úchvatné sú pokojné skryté zátoky okolo Sučuraji. Sklamaní nebudú ani priaznivci turistiky, po kľukatých cestách sa môžu vydať do odľahlých zátok alebo vystúpiť medzi vinicami a políčkami s všadeprítomnou levanduľou u Gdinje, Zastražišće či Bogomolje na najvyššie vrcholy.

 

Hvar je rozlohou 299,6 km2, štvrtým najväčším ostrovom v jadranskom súostroví a tiež druhým najdlhším (68 km). Leží vo vonkajšom páse stredodalmátských ostrovov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies