Viedenské Obrie koleso bude Pokladom európskej filmovej kultúry

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 18:02 • 2 min
Viedenské Obrie koleso bude Pokladom európskej filmovej kultúry

VIEDEŇ - Európska filmová akadémia (EFA) zaradí do zoznamu Pokladov európskej filmovej kultúry viedenské Obrie koleso. Stane sa tak pri príležitosti 250. výročia od vzniku obľúbeného parku Prater, v ktorom sa atrakcia nachádza.

slovakia

left justify in out

Jedna z dominánt hlavného mesta Rakúska sa objavila v snímke Tretí muž (1949), v ktorej si zahrali Joseph Cotten a Orson Welles. Zástupcovia EFA spolu s kolegami z Rakúskej filmovej akadémie pripevnia 9. júna v blízkosti kolesa špeciálny odznak, ktorý návštevníkov upozorní na jeho zaradenie do zoznamu.


Titul Poklad európskej filmovej kultúry udeľujú miestam, ktoré symbolickým spôsobom spája európska kinematografia. Iniciatíva s cieľom ich ochrany vznikla na základe nápadu členov EFA. Medzi prvými miestami, ktoré akadémia na zoznam zapísala, patrí Bergmancenter, čiže múzeum venované švédskemu režisérovi Ingmarovi Bergmanovi na ostrove Farö, kde známy filmár žil viac ako 40 rokov. Na súpis sa tiež dostalo Ejzenštejnovo centrum v Moskve, ktoré sa stará o osobné predmety a knižnicu ruského režiséra, scenáristu a filmového teoretika.

 

Ďalším je Institut Lumiere v Lyone, ktorý sa venuje šíreniu a zachovaniu francúzskej kinematografie a tiež je múzeom otcov kinematografie Augusta a Louisa Lumierovcov. Na zozname sú aj kultúrne centrum Il mondo di Tonino Guerra v meste Pennabilli venované talianskemu spisovateľovi a scenáristovi Toninovi Guerrovi a tiež Potemkinove schody v ukrajinskej Odese, ktoré sa objavili vo filme Krížnik Potemkin (1925) Sergeja Michajloviča Ejzenštejna. Práve z tejto legendárnej snímky vychádza aktuálne meno schodiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona