Viedeň zastavila projekt pamätníka venovaného Ho Či Minovi

NETKY.SK • 24 Február 2017, 07:19 • 2 min
Viedeň zastavila projekt pamätníka venovaného Ho Či Minovi

VIEDEŇ - Vedenie hlavného mesta Rakúska nesúhlasí so zámerom vybudovať na jeho území pamätník venovaný bývalému vodcovi vietnamských komunistov Ho Či Minovi. O "stopnutí" tohto projektu informovala vo štvrtok hovorkyňa mestského radcu pre oblasť kultúry, ktorú citovala verejnoprávna stanica ORF.

slovakia

left justify in out

Podľa zámeru Rakúsko-vietnamskej spoločnosti mala uvedeného politika pripomínať busta v areáli viedenského Dunajského parku. Za príležitosť pre odhalenie pamätníka venovaného Ho Či Minovi táto organizácia považovala nadchádzajúce 45. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Rakúskom a Vietnamom.

 

Vietnamského revolucionára a dlhoročného prezidenta Ho Či Mina, ktorý zomrel v roku 1969, si ľavicové skupiny dodnes vážia ako bojovníka za slobodu. Podľa ORF sa však často zabúda na to, že jeho pôsobenie je spojené s usmrtením odhadom asi milióna ľudí, ako aj s početnými vojnovými zločinmi.

 

Viedenská radnica chce teraz stanoviť jasné pravidlá, ktoré v budúcnosti zabránia umiestňovaniu pamätníkov "nezávisle od ich estetickej alebo kultúrno-historickej hodnoty a vzťahu k Viedni", povedala hovorkyňa mestského radcu pre kultúru Andreasa Mailatha-Pokorného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona