Viedeň varuje Erdogana

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 12:17 • 2 min
Viedeň varuje Erdogana

VIEDEŇ - Rakúska vláda prostredníctvom ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza v piatok výslovne varovala tureckého premiéra Recepa Erdogana, ktorý budúci týždeň príde na návštevu Viedne.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa rakúskej diplomacie by Erdogan mal prísť podporiť začlenenie tureckej menšiny do rakúskej spoločnosti a vyhnúť sa "nesprávnym prejavom, ktoré by nás mohli vrátiť späť a otráviť ovzdušie". Kurz pre piatkové vydanie denníka Österreich uviedol, že turecký líder má veľkú zodpovednosť za deklaráciu "správnych vecí, ako je výzva naučiť sa po nemecky a byť lojálny Rakúsku". Ako povedal 27-ročný minister, "prejav podobný tomu (májovému) v Nemecku poškodí väčšinu spoločnosti aj tureckých prisťahovalcov".

 

V Rakúsku žije takmer 270-tisíc ľudí tureckého pôvodu, spomedzi ktorých je takmer polovica tureckými občanmi. Tí majú po novom právo voliť v augustových prezidentských voľbách, v ktorých chce kandidovať aj Erdogan. Turecký premiér preto v máji zavítal aj do Nemecka, kde vyzval tamojšiu niekoľkomiliónovú tureckú menšinu na začlenenie sa do spoločnosti, no varoval ich pred asimiláciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies