Viedeň je dejiskom rokovaní o novej zmluve New START, USA chce tretieho člena

NETKY.SK • 22 Jún 2020, 12:16 • 2 min
Viedeň je dejiskom rokovaní o novej zmluve New START, USA chce tretieho člena

RAKÚSKO - Diplomati zo Spojených štátov a Ruska začali začiatkom tohto týždňa vo Viedni viesť diskusie o kontrole zbraní. Ich rokovanie sa koná osem mesiacov pred vypršaním platnosti kľúčovej dohody o obmedzení jadrového arzenálu oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Zmluva končí už budúci rok 

Platnosť zmluvy o znížení počtu strategických útočných zbraní - známej ako New START/SNV-III a podpísanej v roku 2010 - sa končí vo februári 2021. Momentálne je to jediný zmluvný mechanizmus na kontrolu jadrových zbraní medzi USA a Ruskom.

 

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová (vpravo) a šéf ruskej

diplomacie Sergej Lavrov (vľavo) si v sobotu 5. februára 2011 v Mníchove

vymenili dokumenty o ratifikácii zmluvy Nový START.

 

New START obmedzuje počet nosičov rakiet na 800 a počet bojaschopných jadrových hlavíc do 1500, pričom na Rusko a USA - najväčšie jadrové mocnosti - pripadá asi 90 percent celosvetového jadrového arzenálu.

 

Viac členov novej zmluvy? 

USA deklarujú, bilaterálne dohody o kontrole zbraní uzavreté s Ruskom sú zastarané, a chcú tiež, aby sa do dohody o jadrových zbraniach v budúcnosti začlenila aj Čína. Peking však už viackrát vyhlásil, že nemá záujem pripojiť sa k podobnej iniciatíve.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Information Palace (@informationpalace),

 

Vyjadrenie ruskej strany 

Záver prebiehajúceho viedenského kola diplomatických rokovaní medzi Ruskom a USA je naplánovaný na utorok dopoludnia. Ruský bezpečnostný expert Dmitrij Suslov pre ruské médiá povedal, že USA zrejme nepredĺžia platnosť zmluvy New START bez toho, aby sa Čína stala súčasťou rokovaní o jadrových zbraniach.

 

img

 

Platnosť tejto zmluvy nemôže byť predĺžená o viac než päť rokov - do roku 2026 - bez súhlasu oboch zmluvných strán. Rusko a Spojené štáty odstúpili vo februári 2019 od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Predtým sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

 

Podmienky zmluvy INF (obe strany už odstúpili)

Zmluva, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies