Viedeň bojuje proti klimatickým zmenám, výrazne limituje kúrenie olejom či plynom

NETKY.SK • 1 August 2019, 09:26 • 2 min
Viedeň bojuje proti klimatickým zmenám, výrazne limituje kúrenie olejom či plynom

VIEDEŇ - Vedenie mesta Viedeň oznámilo, že vykurovanie olejom a plynomu bude mať od leta 2020 povolených len 20 percent nových domov.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť opatrení v súvislosti s bojom proti klimatickej kríze.

 

Viedeň má jednu z najrozvinutejších sietí diaľkového vykurovania v Európe. Hlavné mesto Rakúska chce preto podporovať práve tento spôsob vykurovania domov, spolu s obnoviteľnými zdrojmi energie, akými sú napríklad solárna energia či biomasa.

 

img

 

Vykurovanie palivami s veľkým množstvom emisií budú smieť naďalej využívať len budovy v tých oblastiach, kde nie je možné uplatniť alternatívne zdroje energie, povedala novinárom Birgit Hebeinová, členka viedenskej mestskej rady zodpovedná za plánovanie.

 

Nové metódy kúrenia by podľa Hebeinovej od súčasnosti až do roku 2030 znížili emisie uhlíka o 112.000 ton. Ide o "ekvivalent viac než 1000 jázd autom na Mesiac a späť", dodala.

 

img

 

Viedeň má momentálne takmer 1,9 milióna obyvateľov, avšak očakáva sa, že do roku 2028 ich bude viac než dva milióny. To spôsobí, že ročne bude potrebné vybudovať 10.000 nových bytových jednotiek.

 

Na systém diaľkového vykurovania je vo Viedni napojených približne 70 percent nových domov, čo predstavuje zhruba tretinu všetkých obydlí v meste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona