Viedeň sklamaná rozhodnutím Berlína predlžiť prevádzku v JE v Nemecku

NETKY.SK • 29 September 2010, 07:13 • 2 min
Viedeň sklamaná rozhodnutím Berlína predlžiť prevádzku v JE v Nemecku

Viedeň sklamaná rozhodnutím Berlína predlžiť prevádzku v JE v Nemecku

slovakia

left justify in out

img

Proti predĺženiu prevádzky v nemeckých atómových elektrárňach sa dnes na zasadaní vo Viedni vyslovila rakúska spolková vláda.
      Kabinet kancelára Wernera Faymanna sformuloval súčasne jasné požiadavky na nemeckú stranu, vrátane uzavretia jadrovej elektrárne Isar-1 neďaleko rakúskej štátnej hranice, ak sa uspokojivo neodstránia všetky deficity v bezpečnostnej oblasti, či volania po ďalších informáciách v súvislosti s aktuálnym rozhodnutím vlády v Berlíne predlžiť prevádzkové obdobie JE v Nemecku a plánovaných bezpečnostných opatreniach.
            Sklamanie nad atómovou politikou nemeckej vlády netajil rakúsky minister životného prostredia Nikolaus Berlakovich, ktorý hovoril o neúspechu v čase, keď by Nemecko malo byť dôležitým partnerom Rakúska. Súčasne zdôraznil, že mu ide o maximálnu bezpečnosť pre alpskú republiku.
      Berlakovich informoval dnes kolegov v rakúskej vláde, že pravdepodobne 19. októbra sa uskutočnia prvé konzultácie s nemeckou stranou v rámci tzv. bilaterálneho dohovoru o jadrových informáciách, na ktorých by partneri mali objasniť dôsledky svojho rozhodnutia pre Rakúsko.
      V prvých reakciách na rozhodnutie Berlína ochranári z rakúskej pobočky Greenpeace vyzvali kancelára Faymanna, aby predvolal "na koberec" nemeckého veľvyslanca v Rakúsku.
      Nemecká vládna koalícia schválila dnes novú koncepciu energetiky, ktorej súčasťou je nielen rozšírenie obnoviteľných zdrojov energie, ale aj predĺženie prevádzky jadrových elektrární.
      Celkove 17 nemeckých JE by mali zostať v prevádzke v priemere o 12 rokov dlhšie. V prípade siedmich zariadení, ktoré fungujú už dlhšie ako 30 rokov, bude predĺženie osemročné, v prípade ostávajúcich desiatich JE sa prevádzka predĺži o 14 rokov.
      Znamená to, že poslednú JE v Nemecku neodpoja zo siete skôr ako v roku 2036. Ak by došlo k odstaveniu niektorého z reaktorov predčasne, jeho produkciu nahradí niektoré z novších zariadení.
      Energetický program súčasnej nemeckej vlády predstavuje korekciu plánov červeno-zelenej koalície spred asi desiatich rokov, v zmysle ktorej by poslednú JE v Nemecku odstavili už do roku 2022.

Zdroj: TASR/APA/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies