Vie Google, ako vyzeráte?

NETKY.SK • 5 Február 2020, 17:38 • 2 min
Vie Google, ako vyzeráte?

Spoločnosť Google predstavila svoj najväčší smart displej Google Nest Hub Max, ktorý má kontroverznú vlastnosť. Zariadenie neustále sleduje a analyzuje svoje okolie, pričom zaznamenáva aj tváre užívateľov.

slovakia

left justify in out

Technológia "Face Match" sleduje svoje okolie a akonáhle zbadá vašu tvár, začne zobrazovať obsah šitý na mieru požiadavkám užívateľa. Či už ide o fotky, správy, alebo pripomienky, podľa tváre užívateľa dokáže technológia personalizovať čokoľvek.

 

Ako funguje "Face Match"?

Narozdiel od ostatných technológií, ktoré používajú skenovanie tváre (Apple FaceID, Android Face Unlock a pod.), Face Match nevyužíva funkciu manuálneho prihlásenia. Namiesto toho vám naskenuje vašu tvár a vytvorí tak "model tváre", ktorý Nest Hub Max následne používa na poskytovanie personalizovaných informácií. Je to rýchlejšie a pohodlnejšie ako prihlásenie pomocou odtlačku prsta v aplikácii. Napriek tomu, že nová technológia môže byť pre mnohých užitočná a uľahčuje život, nastáva otázka, či sú citlivé dáta v bezpečí.

 

img

 

Posiela Google dáta na cloud?

Spoločnosť upozorňuje na to, že tváre užívateľov sa ukladajú a spracúvajú v samotnom zariadení Nest Hub Max, pripúšťa, že občas sťahuje údaje do cloudu, aby zlepšovali  "zážitok z produktu". Spoločnosť Google trvá na tom, že všetky údaje, ktoré sa objavia v cloude, sa po dokončení spracovania odstránia. Spoločnosť sa tiež vyjadrila, že dáta nepredáva tretím stranám a ani ich nevyužíva na personalizáciu reklám.

 

Aké iné spoločnosti využívajú rozpoznanie tváre?

Okrem obchodov, lekární či nákupných centier využíva túto funkciu aj Facebook, ktorý posiela upozornenia svojim užívateľom v prípade, ak niekto pridá fotku, na ktorej sa nachádzajú. Značka Apple predávala niektoré druhy dát získaných pomocou funkcie FaceID tretím stranám.

 

img

 

Dá sa vyhnúť systémom na rozpoznanie tváre?

Je to možné, avšak nie jednoduché. Pri FaceID je jediná možnosť nevyužívať túto službu, pri Facebooku máte možnosť vypnúť automatické rozpoznanie tváre na fotkách, no neviete ovplyvniť nastavenia vašich priateľov, preto ak sa objavíte na ich fotkách, ľahko získa spoločnosť dáta aj o vašej tvári. Rovnako to funguje aj s funkciou Google Photos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies