Vidím problémy v preformalizovaní konania na súde

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:14 • 2 min
Vidím problémy v preformalizovaní konania na súde

Vidím problémy v preformalizovaní konania na súde

slovakia

left justify in out

Prílišné "preformalizovanie" konania na súdoch často spôsobuje predlžovanie trestného konania. "Dennodenne sa stretávame so závažnými obštrukciami," vyhlásila dnes pred ústavnoprávnym výborom parlamentu kandidátka SaS, KDH a Mosta-Híd na post generálneho prokurátora SR Eva Mišíková.
Generálna prokuratúra (GP) SR by preto mohla v spolupráci s rezortmi vnútra a spravodlivosti, ktoré majú zákonodarnú iniciatívu, pripraviť legislatívne zmeny. "Prokuratúra už v rámci svojich možností pripravila na základe skúseností z praxe návrhy na zmeny trestného zákona a poriadku tak, aby sme zrýchlili konanie," poznamenala Mišíková, ktorá sama pracuje ako prokurátorka Generálnej prokuratúry.
Ak by získala post generálneho prokurátora, chce presadzovať vyššiu otvorenosť GP verejnej kontrole tak v oblasti netrestnej, ako aj trestnej. "Uverejňovať nielen vybrané rozhodnutia, ale všetky opatrenia urobené vo forme oprávnení v netrestnej oblasti. V trestnej oblasti by to mohlo viesť ku skvalitneniu rozhodnutí," poznamenala s tým, že ochrana osobných údajov a utajených skutočností by musela ostať zachovaná.
Podobne ako jej protikandidát Ján Hrivnák, aj Mišíková presadzuje posilnenie väzieb medzi rezortom spravodlivosti, prokuratúrou a políciou. "Navrhujem napríklad obnovenie medzirezortných súčinnostných porád," poznamenala.
Na otázku, či podporuje myšlienku transformácie prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, respektíve spojenie jej kapitoly v rozpočte s kapitolou rezortu spravodlivosti, Mišíková odpovedala záporne, keďže tieto opatrenia by podľa nej oslabili nezávislosť prokuratúry.
Funkčné obdobie súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sa končí 2. februára 2011, nového generálneho prokurátora bude voliť parlament nadpolovičnou väčšinou hlasov. Okrem Jána Hrivnáka, ktorého navrhla poslankyňa Jana Dubovcová (SDKÚ-DS), kandiduje Eva Mišíková navrhnutá stranami SaS, KDH a Most-Híd a súčasný prokurátor Dobroslav Trnka, ktorého navrhli poslanci Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) a Mojmír Mamojka (Smer-SD).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies