VIDEO:Robotický exoskeleton HULC, ktorý umožňuje vojakom niesť ťažké bremená

NETKY.SK • 12 November 2012, 13:32 • 2 min
VIDEO:Robotický exoskeleton HULC, ktorý umožňuje vojakom niesť ťažké bremená

VIDEO:Robotický exoskeleton HULC, ktorý umožňuje vojakom niesť ťažké bremená

slovakia

left justify in out

imgMARYLAND - Futuristický robotický exoskeleton, ktorý bol navrhnutý pre zvýšenie sily a vytrvalosti vojakov USA, podstúpi záverečné testovanie.

Firma Lockheed Martin (jedna z najvyspelejších firiem na svete s pokročilou technológiou a letecký výrobca; najväčší vojenský dodávateľ na svete, medzi jej produkty patria balistické strely Titan, lietadlá F-16, C-130 Herkules, F-22 Raptor, alebo najnovšie vyvíjaný F-35 Lightning II; jej najväčším zákazníkom (85%-údaj z roku 2009) je  americké ministerstvo obrany) dostala od americkej armády zákazku v hodnote 1.1 milióna dolárov, aby testovali ďalšiu generáciu exoskeletonu HULC.

Zariadenie, ktoré je poháňané batériou, dokáže vnímať jednotlivé pohyby vojaka a unesie záťaž o hmotnosti až 90 kilogramov. Maximálna rýchlosť na dlhé vzdialenosti je 11km/h s možnosťou náhleho zrýchlenia až na 16km/h v prípade potreby.
Najnovšia aktualizácia systému HULC obsahuje viac pokročilý softvér, predĺženú výdrž batérie a bol navrhnutý tak, aby sa dal rýchlo nasadiť na akéhokoľvek človeka. Môže byť vybavený celým radom rôznych pancierových štítov, vykurovacím a chladiacim systémom a radom senzorov.

"Testy vykonané na systéme Lockheed Martin HULC nám pomôžu zhodnotiť súčasný stav technológie," povedal David Audet z U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Centre. "Exoskeleton má potenciál znížiť záťaž organizmu od ťažkých bremien."

Vojaci nasadený do akcie často nesú ťažkú bojovú výstroj, čo vedie k zraneniam a vyčerpanosti. HULC je navrhnutý tak, aby cez robotické nohy na dolnej časti exoskeletonu preniesol hmotnosť ťažkých bremien na zem a tým odbremenil od záťaže operátora. Pokročilý palubný počítač sa stará o to, aby sa exoskeleton pohyboval v súlade s operátorom.
Lockheed opisuje technológiu ako "nevyčerpateľný, batériou poháňaný, hydraulicky ovládaný antropomorfný exoskeleton, schopný vykonávať drepy, plaziť sa a dvíhanie ťažkých bremien s minimálnou ľudskou námahou."

Výskumníci vyhodnotia, ako HULC ovplyvňuje výkon vojakov a koľko energie vojak používa pri nosení exoskeletonu. Laboratórne testy tiež ukážu, ako rýchlo sa užívatelia naučia používať systém HULC pri nosení rôznej záťaže a pohybe pri rôznych rýchlostiach.
Firma Lockheed Martin tiež zaoberá vývojom exoskeletonu na priemyselné a lekárske využitie.

 

{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=KZ_qR8zCLDc"}}



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies