Videoposolstvo českých turistiek unesených v Pakistane je na webe

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 19:10 • 2 min
Videoposolstvo českých turistiek unesených v Pakistane je na webe

PRAHA - Videoposolstvo dvoch českých turistiek, ktoré skupina zatiaľ neznámych ozbrojencov uniesla 13. marca krátko po tom, čo prekročili iránsko-pakistanské hranice, sa objavilo dnes na Facebooku a videoportáli YouTube.

slovakia

left justify in out

Mladé ženy sa na zázname, ktorý podľa ich slov vznikol 16. apríla, predstavujú ako Hana Humpálová a Antonie Chrástecká. Konštatujú, že sú zdravotne v poriadku, ale dodávajú, že ich životy sú v ohrození.

"Dnes je 16. apríla, deň po tom, čo v USA vybuchla v Bostone bomba. Vyzývame naše rodiny, českého prezidenta a všetkých ľudí v Česku a Európsku úniu, aby vyvinuli maximálne úsilie pri spolupráci s únoscami doktorky Áfije Siddíkíovej," citoval internetový server iDNES.cz slová Hany Humpálovej. "Zároveň vyzývame medzinárodné spoločenstvo, predovšetkým Európsku úniu a Ameriku, aby rešpektovali práva moslimských žien a slobodu vyznania. Kvôli tejto nespravodlivosti voči moslimským ženám sme teraz v zlej situácii, všade voči nám vyvoláva nepriateľstvo moslimov. Po zdravotnej stránke sme v poriadku, naše životy sú však v ohrození. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhajú," hovorí sa v posolstve.

Eva Kubíková, sestra jednej z unesených, dnes pre portál na otázku, či môže ísť o obe dievčatá, reagovala slovami, že záznam nebude komentovať. "O zázname vieme iba z médií. Teraz ho analyzujeme a až z toho bude vychádzať ďalší postup," uviedla pre iDNES.cz hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Johana Grohová.

Áfija Siddikíová, ktorej meno sa spomína vo videoposolstve, je pakistanskou neurologičkou, ktorá študovala v USA a po návrate do vlasti podľa názoru Američanov začala pracovať pre al-Káidu. V USA ju potom v roku 2010 zadržali a odsúdili na 86 rokov väzenia. Na internete ju označujú ako väzňa číslo 650.

Videoposolstvo sa objavilo na verejnom facebookovom profile užívateľa označeného ako Orna Moshe, na ktorom je fotografia oboch unesených. Stránka bola založená v nedeľu, užívateľ na nej neuvádza žiadne informácie o sebe a medzi stránkami, ktoré sa mu páčia, označil "Hanku a Tonču domů" a "Brothers of Aafia", teda stránku vyzývajúcu na prepustenie spomínanej neurologičky, ako aj celý rad výlučne českých médií.

Niekdajší šéf českého Vojenského spravodajstva Andor Šándor pripustil, že je veľmi ťažko odhaliteľné, či ide o pravý alebo falošný odkaz. "Je pre mňa záhadou, preto sa to objavilo týmto spôsobom, pretože skutoční únoscovia, pokiaľ by to boli profesionáli, by to určite urobili cestou našej ambasády v Islamabade, ministerstva zahraničných vecí alebo by sa za pomoci sprostredkovateľa obrátili priamo na rodinu unesených," konštatoval.

Ešte v marci sa do prípadu zapojil aj český prezident Miloš Zeman, ktorý prijal pakistanského veľvyslanca v ČR a zaslal osobný list najvyššiemu pakistanskému predstaviteľovi.

Antóniu Chrásteckú a Hanu Humpálovú uniesli v marci v pakistanskej provincii Balúčistan. Asi 120 kilometrov za hranicami s Iránom zastavila skupina ozbrojencov mikrobus a donútila Češky a vodiča, ktorého neskôr prepustili, prestúpiť do terénneho vozidla. Špekuluje sa, že mladé ženy zadržiavajú v Afganistane. Češky sú študentkami psychológie a cez Pakistan plánovali vycestovať až do susednej Indie. Svoju dobrodružnú cestu začali v Iráne, ktorý už predtým niekoľkokrát navštívili. Priatelia na ich podporu založili na Facebooku stránku s názvom Hanka a Tonča domov. Ľudia im tam vyjadrujú podporu a dúfajú v skoré vyriešenie prípadu a ponúkajú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies