VIDEO Zostavenie novej vlády v Čechách bude o kompromisoch

NETKY.SK • 24 Január 2018, 11:39 • 2 min
VIDEO Zostavenie novej vlády v Čechách bude o kompromisoch

PRAHA – Súčasná situácia na českej politickej scéne sa komplikuje. Hnutie ANO pod vedením súčasného premiéra v demisii Andreja Babiša, začne druhé kolo rokovaní s potencionálnymi partnermi. Z pohľadu viacerých strán predstavuje veľkú prekážku práve Andrej Babiš, ktorý je momentálne trestne stíhaný za kauzu „Čapí hnízdo“ a čelí podozreniam zo sprenevery peňazí z eurofondov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súčasný premiér Andrej Babiš, ktorému sa na prvýkrát nepodarilo zostaviť vládnu koalíciu, dostal ešte jednu šancu. Tú mu po parlamentných voľbách prisľúbila súčasná hlava štátu Miloš Zeman. Prezident jeho funkciu podmienil tým, že Babiš musí v snemovni získať minimálne podporu 101 poslancov podporujúci jeho kabinet.

 

Už od minulého týždňa, keď Babiš podal svoju demisiu, začal s rokovaniami nanovo. Do úvahy prichádza v prípade dohody hneď viacero strán. Svoju vôľu ísť s ANO do vlády prejavila komunistická strana KSČM. Vedenie strany sa vyjadrilo, že ak sa nájde programová zhoda, podporia vytvorenie vlády. Predseda KSČM Vojtech Filip uviedol, že strana pripustila nanajvýš toleranciu kabinetu s prihliadnutím na názorové rozdiely v otázke zahraničnej politiky. Na rozdiel od ostatných politických strán v snemovni, komunisti nemajú problém s trestne stíhaným premiérom, odvolávajú sa totiž na prezumpciu neviny. 

 

Zástupcovia hnutia ANO už rokovali s ČSSD a SPD, s ktorými vytvorili externé tímy. Tí by do vlády s hnutím ANO išli za podmienky, že vo vláde nebude trestne stíhaná osoba. Andrej Babiš sa v uplynulých dňoch vyjadril, že netrvá na zotrvaní vo funkcii predsedu vlády. Na čo nereflektujú ostatní členovia hnutia, ktorí požadujú aj napriek nepriaznivým okolnostiam okolo lídra strany jeho zotrvanie vo funkcii premiéra. Ďalšou podmienkou sociálnych demokratov je vzdanie sa ministerstva financií, vnútra či spravodlivosti.

 

Predseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský kritizuje kroky Andreja Babiša o znovu vytvorenie vlády, keďže postupuje rovnako ako pri prvom pokuse, ktorý sa ukázal ako neúspešný a Babišov kabinet nezískal potrebnú dôveru v parlamente.

 

SPD taktiež odmieta vládnuť s ANO, v prípade, že Babiš bude v jeho čele ako osoba podliehajúca vyšetrovaniu z podvodu s eurofondami. Taktiež požaduje zahrnutie ich bodov volebného programu do programu vlády, ako je napríklad nulová tolerancia nezákonnej migrácie či možnosť zorganizovať referendum o vystúpení Česka z EÚ, čo ANO odmieta akceptovať.

 

ODS vidí problém v komunistickej strane, s ktorou ANO rokovalo. Predseda občianskych demokratov Peter Fiala sa vyjadril, že takéto zoskupenie vlády by nemalo budúcnosť pre názorové rozdiely a takúto možnosť vylúčil.

 

Ako hodnotí momentálnu situáciu na českej politickej scéne, hrozia v Čechách predčasné voľby a aký vplyv bude mať výsledok prezidentských volieb na vytvorenie novej vlády, sme sa opýtali politického analytika Jána Baránka. Viac podrobností sa dozviete vo videu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies