VIDEO Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Charles Kuen Kao

NETKY.SK • 24 September 2018, 07:29 • 2 min
VIDEO Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Charles Kuen Kao

HONGKONG - Vo veku 84 rokov zomrel v nedeľu britsko-americký držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Charles Kuen Kao, ktorý bol priekopníkom vývoja a využitia optických vlákien v telekomunikáciách.

slovakia

left justify in out

Vedec čínskeho pôvodu podľahol Alzheimerovej chorobe v Hongkongu.

 

Kao vytvoril v 60. rokoch rozličné technológie kombinovania sklených vlákien s lasermi za účelom prenosu digitálnych dát, čo položilo základy vývoja internetu a prispelo k revolučným zmenám v modernej telekomunikácii. V rokoch 1987-1996 bol výkonným rektorom Čínskej univerzity v Hongkongu (CUHK), neskôr jej čestným profesorom.

 

"Profesor Kao bol excelentným odborníkom a vizionárskym lídrom vo vyššom vzdelávaní. Ako výkonný rektor stál za rozvojom CUHK v jej formatívnych rokoch. Položil pevné základy pre rozvoj talentov a počas svojho pôsobenia dosiahol pozoruhodné výsledky," povedal o zosnulom vedcovi súčasný výkonný rektor CUHK Rocky Tuan.

 

Charles Kuen Kao sa narodil v roku 1933 v Šanghaji. V roku 1948 sa presťahoval do Hongkongu. Študoval na Londýnskej univerzite (UL), kde získal titul bakalár vied a doktorát z elektrotechniky. Počas svojej kariéry sa stal laureátom mnohých ocenení a uznaní. V roku 2009 mu za prínos do výskumu optických vlákien udelili Nobelovu cenu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona