VIDEO Zo Stredozemného mora sa stáva cintorín

NETKY.SK • 12 Október 2013, 15:16 • 2 min
VIDEO Zo Stredozemného mora sa stáva cintorín

LONDÝN - Migrantov prevažne zo Sýrie a Palestíny neodradila ani veľká tragédia, ktorá sa odohrala pred niekoľkými dňami. Každý deň prichádzajú na Maltu a Sicíliu stovky nových ľudí.

slovakia

left justify in out

Po novej tragédii v Stredozemnom mori, pri ktorej zahynulo najmenej 34 migrantov, vyzvala maltská vláda Európsku úniu na konanie. Malta má pocit, že ju zvyšok EÚ "opustil", povedal dnes jej premiér Joseph Muscat pre britskú stanicu BBC. Vody medzi Európou a Afrikou sa podľa neho menia na cintorín.

Malta spustila spolu s Talianskom v piatok záchrannú operáciu po piatkovom prevrátení lode s migrantmi v maltských vodách juhovýchodne od talianskeho ostrova Lampendusa. Podľa reportéra BBC na ostrove boli na palube Sýrčania a Palestínčania. Talianske vojenské námorníctvom informovalo o 34 mŕtvych a 206 zachránených.

Pri Lampesude sa minulý týždeň pri ďalšej nehode utopilo vyše 300 migrantov. Prípad oživil v EÚ diskusiu o pravidlách týkajúcich sa nelegálnej migrácie.

Muscat pre BBC povedal, že rýchly maltský a taliansky zásah tentoraz zachránil životy. Kritizoval však, že zvyšné členské štáty EÚ v otázke krízy okolo tisícov migrantov smerujúcich po mori do Európy dosiaľ poskytli len "prázdne reči".

"Neviem, koľko ľudí ešte musí na mori zomrieť, pokým sa niečo urobí," povedal maltský premiér s výzvou na zmenu pravidiel únie. "Súčasný stav je taký, že v našom Stredozemnom mori budujeme cintorín," vyhlásil.

Na pomoc ďalších štátov EÚ pri probléme prílevu nelegálnych migrantov už v minulosti opakovane apelovalo Taliansko. Európski lídri však podľa BBC čelia dileme, keď snažia vyvážiť politické tlaky na obmedzenie počtu migrantov a potrebu pomôcť ľuďom, ktorí sú natoľko zúfalí, že sa vydajú na riskantnú cestu na nedostatočne veľkých a nebezpečných lodiach do Európy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona