VIDEO Zničený reaktor Černobyľskej jadrovej elektrárne zakrýva nová ochranná kupola

NETKY.SK • 29 November 2016, 13:43 • 2 min
VIDEO Zničený reaktor Černobyľskej jadrovej elektrárne zakrýva nová ochranná kupola

KYJEV - Štvrtý blok jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli dnes prekryli novou oceľovou kupolou, ktorá uzavrela betónový sarkofág vybudovaný narýchlo po havárii v roku 1986. Ako informovala agentúra AP, ide o jeden z najambicióznejších stavebných projektov na svete.

slovakia

left justify in out

Nová oceľová konštrukcia má dĺžku 165 metrov, výšku 110 metrov a váži 36.200 ton. Na miesto určenia ju presúvali po železničnej trati niekoľko dní. Nad sarkofág nad poškodeným reaktorom číslo 4 - teda na miesto prehriatia a výbuchu reaktora z 26. apríla 1986 - postupne preniesli nový kryt pomocou systému, ktorý pozostával z hydraulických žeriavov. V rámci jedného cyklu sa konštrukcia posunula o 60 centimetrov. S presunom kupoly sa začalo pred dvoma týždňami a dnes dosadla na určené miesto.

 

Kupola prekryla rádioaktívne trosky reaktora a okolie bude tak pred rádioaktivitou chránené najmenej sto rokov, uviedla dnes agentúra Ukrinform. Podľa AP ide o významný krok k likvidácii následkov najhoršej jadrovej havárie v dejinách ľudstva.

 

Na financovaní tohto projektu v hodnote asi 1,5 miliardy eur sa podieľala aj Európska banka pre obnovu a rozvoj.

 

EÚ privítala inštaláciu bezpečnostného krytu v černobyľskej jadrovej elektrárni

 

Európska komisia (EK) dnes pri príležitosti oficiálneho odovzdania novej ochrannej kupoly nad zničeným 4. reaktorom ukrajinskej černobyľskej jadrovej elektrárne pripomenula, že pre EÚ je jadrová bezpečnosť veľmi vážna vec.

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn, eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, ako aj eurokomisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete v dnes zverejnenom spoločnom vyhlásení pripomenuli, že táto udalosť predstavuje významný míľnik na dlhej ceste snáh Ukrajiny a medzinárodného spoločenstva, aby životné prostredie v okolí Černobyľa bolo opäť bezpečné.

 

"Tridsať rokov po jadrovej havárii, ktorej dôsledky stále ovplyvňujú ľudí z Ukrajiny, Bieloruska a susedných krajín, nám to tiež pripomína, že jadrová bezpečnosť bola a zostáva vážna vec, ktorá si zaslúži nepretržitú pozornosť medzinárodného spoločenstva a prijímanie opatrení s cieľom zabrániť ďalšej katastrofe," uvádza sa v spoločnom liste predstaviteľov exekutívy EÚ.

 

Komisia zdôraznila, že nová oceľová bezpečnostná kupola je bezprecedentným inžinierskym dielom financovaným z Fondu pre černobyľský kryt, ktorý spravuje Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) v mene medzinárodných darcov. Na financovaní tohto projektu sa EBOR podieľala sumou okolo 1,5 miliardy eur, pričom EÚ bola najväčším darcom do černobyľského fondu, keď prispela sumou približne 750 miliónov eur.

 

"Naša práca sa zameriava aj na sociálno-ekonomické opatrenia zamerané na zlepšenie životných podmienok prvých obetí katastrofy z roku 1986, ktoré sú ešte stále ovplyvnené dôsledkami rádioaktívneho žiarenia," spresňuje komuniké eurokomisie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies