VIDEO Známy učiteľ Robert Langdon hecuje Čechov k volebným urnám

NETKY.SK • 20 Október 2017, 06:10 • 2 min
VIDEO Známy učiteľ Robert Langdon hecuje Čechov k volebným urnám

PRAHA – Tom Hanks, známy ako vzdelaný profesor na americkej univerzite, sa stal jedným zo symbolov nadchádzajúcich parlamentných volieb v susednom Česku. Na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch objavilo video, ktoré skutočne upútalo. Jeho hlavnou myšlienkou je motivovať ľudí, aby išli počas tohto víkendu voliť.

slovakia

left justify in out

Vo videu je herec, ktorý stvárnil postavu profesora Roberta Langdona od obľúbeného spisovateľa Dana Browna. Ten sa prechádza po Prahe, ktorá je v týchto dňoch obsypaná volebnými sloganmi a pútačmi, na svojom konci hodí volebný lístok do urny. Aj takto chcú našich českých bratov osloviť, aby vyjadrili svoj názor a prišli k urnám. Spisovateľ postavu Langdona využil v  knihách, podľa ktorých boli už natočené štyri výpravné filmy. Profesor Langdon je expert cez náboženskú ikonológiu a symboliku z Harvardu, ktorú v nich stvárnil Tom Hanks. Zábery z filmu využil iba 27-ročný Michal Orsava, ktorý na seba už dávnejšie upozornil svojim virtuálnym videom o českej D1.

 

Keďže malo jeho video úspech, rozhodol sa vytvoriť netradičný predvolebný spot. „Video som plánoval ako motiváciu pre český národ, aby išiel voliť. V žiadnom prípade som nechcel uprednostňovať žiadnu politickú stranu. Práve naopak. Zámer bol zostať nestranný. Upozorniť ľudí na to, že voľby sú tu a musíme niečo urobiť,“ uviedol mladík. Dodal, že sa chcel zároveň netradičnou formou odlíšiť od všetkých politických spotov. Toma Hanksa alias Langdona preto vo videu zasadil do Prahy. Herec prechádza uličkami, kde na neho odvšadiaľ vyskakujú politická kampaň jednotlivých kandidátov, nakoniec došiel k poznaniu, že aj on by nemal ostať laxný a mal ísť voliť, pretože chce zmenu.

 

„Používam zábery z filmu a ľudia sa ma pýtajú, ako je to s autorskými právami. V Čechách to ale nie je vôbec jasné. V zahraničí je to napríklad tak, že ak vytvárate paródiu, čo je v podstate to čo robím ja, stačí iba citovať vaše zdroje. U nás je pravdepodobne správne kontaktovať vlastníka práv a dohodnúť sa s ním na podmienkach použitia. Problém je, že z predchádzajúcich skúseností viem, že vám buď neodpovedajú, alebo rovno odpíšu, že nie,“ dodal na záver Orsava. Mladík zámerne pri videách nepoužíva reklamu, aby ho niekto nemohol obviniť, že na nich zarába. Šikovný Michal vytvoril už viacero takýchto videí. S pomocou seriálu z 80-rokov Knight Rider napríklad vtipne poukázal na situáciu na diaľnici D1. Tento klip zožal taký úspech, že ho dokonca zdieľalo české ministerstvo dopravy s názvom: „I Knight Rider si trúfol na naše uzávierky“ 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies