VIDEO Živé tetovanie: Je z baktérií a môže fungovať ako jednoduchý počítač. Pozrite sa, čo všetko dokáže!

NETKY.SK • 9 December 2017, 07:00 • 2 min
VIDEO Živé tetovanie: Je z baktérií a môže fungovať ako jednoduchý počítač. Pozrite sa, čo všetko dokáže!

Vedci z americkej technickej univerzity MIT prišli s revolučným objavom. Tetovanie už nebude mať len okrasnú funkciu ale dokáže jeho nositeľom aj prakticky slúžiť.

slovakia

left justify in out

Tímu inžinierov a biológov sa podarilo vyvinúť systém 3D tlače „žijúcich“ tetovaní, ktoré sú zložené z geneticky upravených baktérii. Tie dokážu reagovať na svoje okolie a získavať rôzne informácie. Vedia napríklad zistiť zmeny pH faktoru, osvetlenia či znečistenie ovzdušia.

 

Jedno tetovanie môže mať viacero funkcií, pretože jednotlivé vrstvy baktérií sa dajú ukladať na seba a rôzne prepájať.  Baktérie totiž vedia vzájomne reagovať. Zatiaľ čo jeden typ baktérií napríklad zistí určité zmeny v prostredí, ďalšie baktérie v reakcii na to zmenia farbu.

 

Vďaka tomu, že mikróby možno prepájať a reťaziť, dali by sa z nich vytvoriť malé obvody podobné veľmi primitívnym počítačom. Jeden zo spoluautorov projektu Xinyue Liu tvrdí, že technológia nemusí byť obmedzená len na použitie na koži. Dala by sa podľa neho využívať vnútro telovo na lekárske účely.

 

Výskumníci sa spočiatku snažili tlačiť v 3D tlačiarni zvieracie bunky. Tie ale silný tlak neprežili. Vedci preto teda prešli na baktérie, ktoré sú omnoho odolnejšie. Dodávajú ich v hydrogéle – zmes vody a polymeru. Táto konzistencia sa dobre tlačí a zároveň je pre baktérie vhodným prostredím.

 

Živé tetovanie sa „nekreslí“ na kožu ale na podložku v 3D tlačiarni. Potom sa pod ultrafialovým svetlom nechá zdtuhnúť a až potom sa „prilepí“ na kožu. Výmena alebo odstránenie tetovania by preto malo byť pomerne jednoduché. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona