VIDEO Ženy sú menej ochotné stať sa kozmonautkami ako muži: Prečo je tomu tak?

NETKY.SK • 20 August 2018, 17:11 • 2 min
VIDEO Ženy sú menej ochotné stať sa kozmonautkami ako muži: Prečo je tomu tak?

MOSKVA - Ženy sú menej ochotné stať sa kozmonautmi ako muži, povedal Sergej Krikalev, bývalý kozmonaut, ktorý teraz dohliada na vesmírnu loď pre ruskú vesmírnu agentúru Roscosmos.

slovakia

left justify in out

Roscosmos oznámil mená ôsmych ľudí, vybraných pre posádku kozmonautov. Všetci sú muži.

 

"Jednou z hlavných požiadaviek pre tých, ktorí sa chcú pripojiť k posádke, je odhodlanie, túžba stať sa kozmonautom. Zdá sa, že percento žien ochotných stať sa kozmonautmi je o niečo nižšie, nie je to ich sen ako malých chlapcov“ uviedol v rozhovore Roscosmos, ktorý vysielal na YouTube vo štvrtok.

 

 

17. otvorená selekcia pre vesmírnu posádku Roscosmos začala v marci 2017. Školili 420 ruských občanov vo veku 35 rokov alebo mladších, s vyšším vzdelaním pilota, vedca alebo inžiniera.

 

Vedec vysvetľuje, prečo ženy veľmi zriedkavo letia do vesmíru

 

"Z fyziologického hľadiska neexistujú žiadne prekážky pre vesmírne misie žien, verím, že existujú len dve prekážky, ktoré môžu vysvetľovať, prečo medzi členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice neexistujú žiadne ruské ženy: národná mentalita a subjektívna nízka sebaúcta" Povedal Belakovskij.

 

Program IBMP trvalo podporoval myšlienku účasti žien na vesmírnych misiách. "V roku 1980 špecializovaná lekárska komisia vybrala štyri - Galinu Amelkinu, Yelenu Dobrokvashinu, Tamaru Zakharovú a Larisu Pozharskú, ktoré pracovali vo výskumných laboratóriách IBMP a všetky získali štatút kozmonautového výskumníka a ich výcvik trval až do roku 1993. Jediný dôvod prečo sa žiadna z nich nezúčastnila na vesmírnych letoch, bol zmenený program letov,” povedal Belakovský.

 

Spomenul tiež ako príklad experiment Luna-2015 napodobňujúci let na Mesiac, v ktorom posádka šiestich žien strávila osem dní v uzavretej miestnosti.

 

"Túto posádku sme vytvorili s cieľom poukázať na dôležitosť vesmírnych letov žien a účastníčky experimentu urobili dobrú prácu, neskôr sa niektoré z nich zúčastnili experimentu SIRIUS-17 [Scientific International Research in Unique Terrestrial Station]. Iné teraz poskytujú pomoc pri uskutočňovaní štvormesačného experimentu s izoláciou," uviedol Belakovskij.

 

Zmienila sa aj Anna Kikina, členka tréningového tímu kozmonautov, ktorá sa predtým úspešne zúčastnila experimentu SIRIUS-17.

 

Pri nábore žien do tréningového tímu kozmonautov

 

V marci 2017 bol otvorený 17. nábor do kozmonautského tímu. Žiadosti boli prijaté od ruských občaniek vo veku do 35 rokov, ktoré majú vyššie vzdelanie: inžinierske, výskumné alebo letecké.

 

Ženy podali viac žiadostí ako predtým

 

V predchádzajúcom prijímaní v roku 2012 (prvý otvorený rok) bolo vybraných osem uchádzačiek zo skupiny 304 dobrovoľníkov. Šesť z nich je teraz v kozmonautskom tíme. Medzi uchádzačkami bola Anna Kikina. V súčasnosti je jedinou ženou v kozmonautskom tíme. Kikina sa doteraz nezúčastnila žiadnych vesmírnych misií.

 

V histórii sovietskeho a ruského vesmírneho výskumu boli len štyri ženy vo vesmíre: Valentina Tereshková, Svetlana Savitskaya, Yelena Kondakova a Yelena Serova. Informuje TASS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies