VIDEO Zdravé mrkvové dobroty

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 9:0 • 2 min
VIDEO Zdravé mrkvové dobroty

BRATISLAVA - Vedeli ste, že 4. apríla sa oslavuje Medzinárodný deň mrkvy? Mrkva je najcennejším zdrojom provitamínu A, teda karoténu. Mrkva je obľúbenou zeleninou, ktorú je možné pripraviť na množstvo slaných i sladkých spôsobov. Radi vás inšpirujeme, preto určite vyskúšajte naše recepty.

slovakia

left justify in out

Mrkvová nátierka

 

Suroviny:


2 ks mrkva, 120 g syr Lučina, 1 PL kyslá pochúťková smotana, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 1/2 KL tymian, 1 PL sezamové semienka
 

Postup:


Mrkvy očistíme, umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k nim syr, kyslú smotanu, nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Nátierku ochutíme soľou, mletým čiernym korením, tymiánom a poriadne premiešame. Preložíme ju do servírovacej misy, posypeme sezamovými semienkami a podávame s čerstvým chlebom.
 

img

 

 

Krémová mrkvová polievka

 

Suroviny:

mrkva - 3 kusy (stredne veľké), cibuľa - 1/2 ks, hovädzí vývar - 1/2 litra, soľ, maslo - 1 cm plátok, olivový olej - 1 PL, zázvor - 1 cm kúsok (čerstvý)

 

Postup:

Cibuľu nakrájame najemno a opečieme na rozpustenom masle zmiešanom s olivovým olejom. Mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska a pridáme k cibuli. Mrkvu orestujeme. Zalejeme hovädzím vývarom tak aby mrkva bola pod vodou (približne 200 ml vývaru). Pridáme aj plátok zázvoru, ktorý však necháme povariť len chvíľu, podľa toho akú intenzitu chceme cítiť v polievke.
Dusíme kým bude mrkva mäkká.

TIP: Ak nemáte hovädzí vývar môžete pridať napríklad bujón alebo zeleninový vývar.  Keď je už mrkva mäkká dolejeme zvyšný vývar  (približne 300 ml, ktorý môžete mať rozmiešaný napráklad aj s vodou) a necháme prevariť. Rozmixujeme dohladka a podávame.

 

img

 

 

Mrkvové fašírky s vločkami bez vysmážania

 

Suroviny: 

10 PL ovsených vločiek, 10 PL najemno nastrúhanej mrkvy, 1 cibuľu, 1 vajce, 150 ml zeleninového vývaru, 1 – 2  PL celozrnnej múky, ½ ČL soli , 3 - 5 PL olivového oleja

 

Postup:

Ovsené vločky zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Necháme napučať a vychladnúť. Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme na oleji, mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Napučané vločky zmiešame s vajíčkom, postrúhanou mrkvou, vychladnutou opraženou cibuľou a múkou (pridáme toľko múky, aby sa cesto dobre spojilo), dochutíme soľou. Tvarujeme zlatožlté placky, ktoré opečieme na oleji. Môžeme podávať napr. so zemiakovou kašou, prípadne so zeleninovým šalátom.

 

img

 

Mrkvové hranolky s cesnakovým dipom

 

Suroviny:

mrkva - 3 ks (veľké), olej - cesnakový, talianske bylinky - zmes

 

Na dip:
tvaroh - 2/3 vaničky (jemný), cesnak - strúčik, olej - 1ČL (cesnakový), soľ - bylinková

 

Postup:

Mrkvu ošúpeme, nakrájame na hranolčeky, rozložíme na plech a pokropíme olejom. Ochutíme ľubovoľnými koreninami a bylinkami, trebárs zmesou talianskych. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút, najlepšie tak, aby mrkva nebola úplne mäkká, ale v strede trochu chrumkavá. Kým sa mrkva pečie, pripravíme si dip zmiešaním tvarohu a prelisovaného cesnaku s lyžičkou oleja a ochutíme ho bylinkovou soľou. Následne už len podávame s hotovými mrkvovými hranolkami.

 

img

 

 

Mrkvová torta

 

Suroviny: 


2 ks vajce, 220 g hnedý cukor, 175 g roztopené maslo, 150 g polohrubá múka, 1 KL kypriaci prášok do pečiva, 1 KL škorica, 60 g nasekané mandle. 175 g nastrúhaná mrkva
 

Na krém:

250 g syr Mascarpone, 2 PL práškový cukor, 1 hrsť nasekané mandle

 

Postup: 


Žĺtka vyšľaháme s cukrom a roztopeným maslom. Pridáme nasekané orechy, mrkvu a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletou škoricou. Opatrne do cesta vmiešame tuhý sneh z bielkov so štipkou soli. Cesto vylejeme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C cca 45 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť ma mriežke, potom stiahneme korpus a preložíme ho na podnos. Mascarpone zmiešame s práškovým cukrom, krém navrstvíme na vychladnutý korpus a vrch torty posypeme nasekanými mandľami. Tortu odložíme stuhnúť do chladničky.


img

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona