VIDEO Zatknutie na doživotie odsúdeného dvojnásobného vraha Szabóa: Jeho skrýšu našiel policajný pes

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 17:09 • 2 min
VIDEO Zatknutie na doživotie odsúdeného dvojnásobného vraha Szabóa: Jeho skrýšu našiel policajný pes

BRATISLAVA - Skrýšu s doživotne odsúdeným dvojnásobným vrahom Štefanom Szabóom vyčuchal policajný pes.

slovakia

left justify in out

Policajti zatkli 48-ročného Szabóa v nedeľu skoro ráno v jeho dome v Lesných Kračanoch pri Dunajskej Strede. Polícia dnes prezradila, ako vyzeral zásah na muža, ktorý v rokoch 2009 a 2012 podľa právoplatného rozsudku najvyššieho súdu zastrelil dve obete pre finančné spory. Szabó bol pol roka na úteku.

Policajti z viacerých špecializovaných útvarov začali akciu v obci ešte v noci, keď si vytypovali objekty, kde by mohol Szabó byť. V nedeľu ráno o šiestej hodine jednotky vnikli do rodinného domu, kde bývala Szabóova manželka a dospelý syn. "Tí možnosť výskytu hľadaného do poslednej chvíle tajili," uviedol Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia. Zásah bol podľa polície náročný nielen pre rozsiahly pozemok a stavbu, ale aj potenciálne nebezpečenstvo zo strany hľadaného. Policajti objekt uzatvorili a začali prehľadávať. "Služobný pes označil v najvyššej časti podkrovia domu utajenú skrýšu, kde sa hľadaný ukrýval. Ten ani na opakované výzvy nereagoval, z úkrytu ho museli doslova vytiahnuť členovia zásahovej jednotky," priblížil akciu Wäldl. Taktika sa ukázala podľa polície ako účinná, keďže Szabó sa stihol ukryť len v spodnej bielizni a jeho plne nabitá pištoľ ostala v obytnej časti domu. Pri akcii sa nikto nezranil a neboli ani škody na majetku. Szabóa eskortovali do väznice v Leopoldove, kde si začal odpykávať svoj doživotný trest. Zároveň ho vyšetrovateľ obvinil z bankovej lúpeže, ktorá sa stala 9. marca v Dunajskej Strede. "V podvečerných hodinách, zamaskovaný cez tvár čiernym šálom, namieril na 36-ročnú pracovníčku zbraň a žiadal vydať peniaze. Z obavy o svoj život mu žena vydala niekoľkotisícovú hotovosť," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Pri lúpeži sa nikto nezranil. 

 

Pozrite si video zo zadržania doživotne odsúdeného Štefana Szabóa

 

 

 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku prvýkrát odsúdil Štefana Szabóa v októbri 2013 za dve úkladné vraždy na doživotie, voči verdiktu sa odvolal na najvyšší súd. Trojčlenný senát najvyššieho súdu vinu za jednu vraždu uznal, pri druhej mal výhrady, a preto prvostupňový rozsudok zrušil a prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd. Szabó v priebehu odvolacieho konania podal aj žiadosť o prepustenie z väzby. O tejto žiadosti však senát na najvyššom súde nerozhodol. Špecializovaný trestný súd sa to potom snažil napraviť, ale bolo neskoro, keďže približne dva mesiace nebolo o väzbe rozhodnuté, čím boli porušené práva obvineného. Po Szabóovej sťažnosti na najvyšší súd ho musel iný senát z väzby prepustiť. Od apríla 2014 bol teda Szabó na slobode. Špecializovaný trestný súd ho 13. mája druhý raz odsúdil na doživotie, pričom pri rozsudku bol Szabó osobne. Znova sa odvolal na najvyšší súd, ktorý mu napokon vlani 29. októbra potvrdil vinu aj za druhú vraždu a tiež aj doživotný trest. Na definitívne rozhodnutie na najvyšší súd však už Szabó neprišiel. Keďže do väzenia sám nenastúpil, policajti po ňom začali pátrať. 

 

Doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia dostal Szabó za vraždy dvoch mužov, ktorým dlhoval peniaze. Mŕtvolu Andreja Wolfa našli v jeho garáži pri záhradnej chate po tom, ako ho prvýkrát zadržali. Zatkli ho krátko po vražde Tibora Kováča z Holiar z okresu Komárno. Kováč prišiel o život v júni 2012 a Wolf je mŕtvy od novembra 2009. Szabóa odsúdili aj za to, že mal nelegálne zbrane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona