VIDEO Zastaviť migrantov nie je cieľom. Majú sa stať súčasťou európskej spoločnosti

NETKY.SK • 14 December 2017, 16:37 • 2 min
VIDEO Zastaviť migrantov nie je cieľom. Majú sa stať súčasťou európskej spoločnosti

BRATISLAVA – Univerzita Komenského na svojej pôde hostila konferenciu zameranú na tému „Migrácia, výzvy a príležitosti“. Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že migráciu nemožno zastaviť, a že to dokonca ani nie je cieľovým riešením migračnej krízy, pretože ľudia sa presúvali už histórii, presúvajú sa teraz a budú sa presúvať vždy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Migráciu nemožno zastaviť ale chceme tento proces urobiť lepším,“ povedala generálna riaditeľka pre migráciu a azyl z Euróspej komisie Marta Cygan. Šéf výskumu z UNESCO John Crowley zdôraznil, že migrácia je dobrá pre ekonomiku, aj keď bezpečnosť pôvodných Európanov nie je možné stopercentne zaručiť. Na migrantov sa totiž nedá pozerať len ako na masu. Je to množstvo indivíduí, ktoré sa môžu chovať akokoľvek. Jednoducho im treba zaručovať ich práva.

 

Európske obyvateľstvo síce starne a migranti zvyknú mať viac detí, ale podľa Crowleyho sa nie je čoho báť. Dôvodom je to, že s nami majú tvoriť jednu ucelenú spoločnosť a demografia sa bude posudzovať inak. Už nebude hodnotiť počet pôvodných Európanov a migrantov, ale všetci sa budú počítať spolu ako Európania. Takže úbytok na strane pôvodného obyvateľstva doplnia prisťahovalci.

 

img

 

Pri migračnej problematike sa často spomína pojem „integrácia“. Ako vysvetlil Crowley, je to proces, ktorý môže trvať aj celú generáciu. Úspešnosť začlenenia do spoločnosti sa dá hodnotiť až po 30 a viac rokoch. Ostáva byť len trpezlivý a nesegregovať ich. Demokratické hodnoty by si mali po čase osvojiť, domnieva sa Crowley.

 

 

Viac vo videu:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies