Aktualizované VIDEO Zasadnutie bratislavských poslancov: Zákaz hazardu v hlavnom meste platí

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 12:22 • 2 min
Aktualizované VIDEO Zasadnutie bratislavských poslancov: Zákaz hazardu v hlavnom meste platí

BRATISLAVA – V primaciálnom paláci v Bratislave dnes posledný krát pred letnými prázdninami zasadnú mestskí poslanci. Na programe majú viacero sporných tém.

slovakia

left justify in out

Predmetov na diskusiu je viacero a to až 65 bodov. Medzi najhlavnejšie body patria záverečný účet za rok 2016, samotné hospodárenie mesta a riešenie problémov, ktoré sa dlhodobo ignorovali.

 

Ďalším dôležitým bodom, ktorý poteší hlavne motoristov, má byť rozbehnutie rôznych dopravných projektov na rizikových miestach a dlhodobo odkladané problémy s parkovacou politikou, s ktorou úzko súvisí aj financovanie mesta. V neposlednom rade protest prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu o zákaze umiestňovania herní v Bratislave. Viac v priloženom videu:

 

 

Mestský poslanci sa rozhodli nevyhovieť protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste. Krajská prokuratúra v Bratislave pritom navrhla toto VZN zrušiť. Prokurátor je teraz oprávnený podať žalobu na súd. 

 

"Vytvorili sme jednotnú skupinu a hlasovanie bolo takmer jednomyseľné, a to nevyhovieť protestu prokurátora a zostať pri platnosti zákazu hazardu v Bratislave. Je to vôľa 136.000 ľudí a tá sa nedá obísť," povedal primátor. Zástupcovia prevádzkovateľov hazardných hier však tvrdia, že hlavné mesto ignoruje zákony a nezodpovedne hazarduje s financiami Bratislavčanov.

 

Podľa Nesrovnala sa však vyhrážali už v minulosti a robia to aj teraz. "Keď nás budú žalovať, budeme sa brániť. My chránime Bratislavčanov, im ide o peniaze," skonštatoval.

 

Aliancia za čistú hru – Clarify tvrdí, že sa mesto vydalo na cestu, na ktorej konci budú musieť všetci Bratislavčania siahnuť do peňaženiek, aby bolo z čoho zaplatiť vysoké odškodné prevádzkovateľom hazardných hier za škody spôsobené týmto VZN. Podľa Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier (APV) predstavitelia mesta bagatelizujú protest prokurátora. Asociácie nechápu, ako môžu byť obyvatelia mesta vystavovaní riziku prehratých sporov.

 

Iniciatíva Zastavme hazard však rozhodnutie mestského zastupiteľstva vníma pozitívne. "Prosíme aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preveril postup Krajskej prokuratúry v Bratislave, lebo si myslíme, že ten protest bol neopodstatnený a v zákone nemal oporu," vyjadril sa Peter Beňa z iniciatívy s tým, že mesto pri prijímaní tohto VZN postupovalo v súlade so zákonom.

 

Magistrát tvrdí, že hlasovanie a prijatie tohto VZN bolo uskutočnené v súlade s právnymi predpismi. Argumentuje tým, že petícia a hlasovanie o návrhu VZN tvoria dve oddelené fázy v procese hlasovania o zákaze hazardu.

 

Mesto zastáva názor, že rozhodovanie o schválení alebo neschválení VZN nemožno považovať za rozhodovanie či konanie o petícii, ani za hlasovanie na základe petície. Proces prijímania VZN podľa samosprávy predstavuje samostatné a nezávislé konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies