VIDEO Záplavy v Japonsku pokračujú, pripravili o život troch ľudí

NETKY.SK • 11 September 2015, 16:04 • 2 min
VIDEO Záplavy v Japonsku pokračujú, pripravili o život troch ľudí

TOKIO - Traja ľudia zomreli a tisíce ďalších postihli záplavy a zosuvy pôdy v dôsledku silných prívalových lejakov, ktoré so sebou do Japonska priniesol slabnúci tajfún Etau.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdva ľudí evidujú od štvrtka ako nezvestných v meste Džósó v prefektúre Ibaraki na ostrove Honšú, približne 45 kilometrov severovýchodne od Tokia, kde rozvodnená rieka Kinugawa strhla niekoľko domov. Približne 5000 obyvateľov evakuovali do desiatok náhradných prístreškov postavených v blízkosti tohto mesta. Povodne spôsobili podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó iba v tomto regióne škody vo vyše 10.000 domácnostiach.

 

 

Na záberoch odvysielaných japonskými televíznymi stanicami vidno záchranárske vrtuľníky ako evakuujú uviaznutých obyvateľov zo striech zatopených domov či kancelárskych budov. V odrezaných štvrtiach čakali na pomoc stovky civilistov celú noc.

 

Dnes ráno sa zo svojho koryta vyliala tiež rieka pretekajúca mestom Ósaki v prefektúre Mijagi a zaliala obytné štvrte. Na mieste zasahovala armáda a polícia, napísala agentúra Kjódó. Predstaviteľ Japonskej meteorologickej agentúry (JMA) na dnešnej tlačovej konferencii varoval obyvateľov prefektúry Mijagi, aby prijali patričné opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti.

 

 

Najviac postihnuté sú aj naďalej prefektúry Ibaraki a Točigi severne od Tokia. Rozvodnené rieky plné blata v nich zaplavili niektoré štvrte v mestách a dedinách a ochromili prevádzku rýchlovlakov. Zábery japonských televízií ukazujú opustené autá a chodcov, brodiacich sa po kolená vo vode.

 

Prívalové lejaky so sebou do Japonska priniesol tajfún Etau i napriek tomu, že počas stredy postupne zoslabol na mimoriadne hlbokú tlakovú níž. Meteorológovia však naďalej varujú pred ďalším rozvodňovaním riek a zosuvmi pôdy. Upozornenie sa vzťahuje na východné a severovýchodné časti Japonska.

 

V poradí 18. tajfún tejto sezóny zasiahol stredné časti Japonska v stredu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies