VIDEO: Záplavám a zosuvom pôdy sa nevyhla ani India! Zomrelo viac ako 100 ľudí

NETKY.SK • 24 Júl 2021, 08:32 • 2 min
VIDEO: Záplavám a zosuvom pôdy sa nevyhla ani India! Zomrelo viac ako 100 ľudí

NAÍ DILLÍ - Monzúnové dažde vyvolali v častiach západnej Indie zosuvy pôdy a záplavy, ktoré si vyžiadali viac ako 100 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Pôvodne uväznili viac ako tisícku ľudí, ktorým však už záchranári pomohli. Päťdesiatštyri mŕtvych zabili štyri zosuvy v okresoch Raigad a Ratnagiri v štáte Maháráštra. Podľa miestneho vládneho predstaviteľa Sagara Pathaka je po nich tiež viac ako 30 osôb nezvestných.

 

 

„Neočakávané veľmi silné zrážky spôsobili na mnohých miestach zosuvy pôdy a zaplavili rieky,“ povedal novinárom hlavný minister štátu Maháráštra Uddhav Thackeray. "Priehrady a rieky pretekajú. Sme nútení vypúšťať vodu z priehrad a podľa toho presúvame ľudí s bydliskom v blízkosti brehov riek na bezpečnejšie miesta," dodal.


Dvadsaťsedem ľudí zomrelo po zrútení domov v okrese Sátárá, informovala tlačová agentúra Press Trust of India (PTI). Po silných dažďoch sa zrútil dom aj vo východnom Bombaji, najmenej dvaja ľudia zomreli a osem utrpelo zranenia. Viac ako 20 mŕtvych hlásia podľa PTI tiež z okresov Gondia a Čandrapúr.

 



V okrese Ratnagiri z kopcovitých oblastí podľa PTI po daždi zachránili 200 ľudí. Viac ako polovicu tamojšieho mesta Čiplun, ktoré má 70-tisíc obyvateľov, zaplavila voda.

 

Prečítajte si tiež: Nemeckým oblastiam, ktoré zasiahli povodne, hrozia cez víkend ďalšie silné dažde!

Ministerstvo obrany informovalo, že pri záchranných operáciách pomáha armáda, námorníctvo aj Národný útvar pre odstraňovanie následkov katastrof. Námorníctvo uviedlo, že do regiónu vyslalo vrtuľníky, aby evakuovali ľudí, ktorí uviazli, a záchranné tímy s člnmi.

Výstrahu pre dažde vydali aj v štáte Telangana. Lejaky spôsobili záplavy v hlavnom meste Hajdarabád a ďalších nízko položených oblastiach.

 

Podobný článok: VIDEO: Povodne v Číne spôsobili 12 úmrtí. Evakuovali státisíce ľudí

Premiér Naréndra Módí sa vyjadril, že ho trápia straty na životoch. „Situáciu v Maháráštre, ktorú spôsobili silné dažde, pozorne monitorujeme a postihnutým poskytujeme pomoc,“ napísal na Twitteri.

 

img


Živelné pohromy, ako zosuvy pôdy a lejaky sú počas monzúnovej sezóny, ktorá trvá od júna do septembra, v Indii bežné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona