VIDEO Zakladateľ moderného maliarstva na Slovensku žil v krásnom futuristickom dome

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 12:27 • 2 min
VIDEO Zakladateľ moderného maliarstva na Slovensku žil v krásnom futuristickom dome

RUŽOMBEROK - Slovenský maliar, ilustrátor a grafik - Ľudovít Fulla si žil v krásnom dizajnovom dome, v ktorom tvoril svoje diela.

slovakia

left justify in out

Fulla spolu s Mikulášom Galandom sa snažili propagovať moderné maliarstvo. Pred verejnosť vystúpili s manifestom “Súkromné listy Fullu a Galandu”, v ktorých napísali o tom, ako skončiť so starými, nič nehovoriacimi umeleckými metódami a žiadali si uvoľniť cestu novým umeleckým výrazovým prostriedkom a postupom, ktoré by zodpovedali štýlu a dynamike života 20. storočia. 

 

Tapisérie od Fullu sú tak považované za základné diela moderného umenia na Slovensku a jedna z nich získala zlatú medailu na Expo v roku 1958 v Bruseli. No zapísal sa do povedomia aj ako ilustrátor, ktorý obohatil svojimi kresbami ľudové rozprávky Pavla Dobšinského. Hoci sa venoval v tej dobe niečomu dovtedy novému a neobjavenému, inšpiráciou mu bol najmä jednoduchý vidiecky život a ľudové prvky. Jeho obrazy sú žiarivé a plné farieb. Maliara však ovplyvnil zo všetkých smerov predovšetkým kubizmus. 

 

Ľudovít bol dokonca roku 1936 odmenený bronzovou medailou za scénografické návrhy na Trienále v Miláne a nasledujúci rok získal Grand Prix za obraz “Pieseň a práca” na svetovej výstave v Paríži. V roku 1963 mu udelili titul “Národný umelec”. 

 

Dom, v ktorom býval aj tvoril bol postavený podľa projektu Martina Kusého a o realizáciu sa postaral Štefan Hatala. Galériu tvoria dva hranoly, ktoré ležia na sebe. Horná časť v sebe ukrýva výstavné priestory. V dolnej časti mal pracovňu a byt.

 

 

Účelom budovy je sprístupniť návštevníkom prehliadku domu a galérie, ktorá uchováva výtvarné diela od Fullu. Okrem stálej expozície diela tohto autora sa v  galérii každoročne konajú rôzne krátkodobé výstavy výtvarných diel, kultúrne a vzdelávacie programy pre verejnosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies