VIDEO Začne sa výstavba najvyššej veže na svete!

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 07:38 • 2 min
VIDEO Začne sa výstavba najvyššej veže na svete!

WASHINGTON/DŽADDA - Už na budúci týždeň (27. apríla) sa má podľa stránky constructionweekonline.com v saudskoarabskej Džidde začať výstavba najvyššej veže na svete, ktorej vrchol sa bude nachádzať viac ako kilometer nad zemou. Upozornila na to dnes spravodajská televízia CNN.

slovakia

left justify in out

Ak Saudská Arábia uskutoční tento ambiciózny plán, Kingdom Tower (Kráľovská veža) prekoná mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji, ktorá so svojimi 827 metrami momentálne najvyššou stavbou na zemeguli.
      

Denník Saudi Gazette napísal, že predbežné náklady na stavbu sa odhadujú na 1,23 miliardy dolárov. Veža bude mať 200 poschodí, z toho 160 obývateľných, a výhľad na Červené more. Spotrebuje sa na ňu približne 500.000 metrov kubických betónu a 80.000 ton ocele. V komplexe bude 59 výťahov, vrátane piatich dvojposchodových.

      

Poradenská firma Advanced Construction Technology Services (ACTS) podľa Saudi Gazette nedávno oznámila, že testuje materiály na stavbu Kráľovskej veže. Budovanie takéhoto kolosu na pobreží nie je jednoduché. Základy, ktoré budú 60 metrov hlboko, musia byť schopné odolať slanej vode z neďalekého oceánu. V dôsledku toho firma ACTS skúšala pevnosť rôznych betónov.
      

Zaťaženie vetrom je ďalší problém pre stavby tohto rozsahu. Aby mu mrakodrap odolal, jeho tvar sa bude každých niekoľko poschodí pravidelne meniť.
      

Ďalšou výzvou bude vytláčanie betónu do vyšších poschodí. Inžinieri možno použijú podobné metódy ako pri výstavbe mrakodrapu Burdž Chalífa: pri nej jediné čerpadlo napumpovalo zvyčajne v noci, kedy teploty boli dostatočne nízke, 170.000 metrov kubických betónu.
      

Podľa Sang Dae Kima, riaditeľa Výboru pre vysoké budovy a mestské prostredie by malo byť postavenie Kráľovskej veže možné. "Momentálne môžeme postaviť vežu s výškou jeden, možno dva kilometre," povedal pre web constructionweekonline.com.
      

Prvé informácie o projekte boli zverejnené v roku 2008. Pôvodný návrh počítal s výškou viac ako 1600 metrov. V roku 2010 sa tento údaj zmenil na najmenej 1000 metrov. Hlavným architektom stavby je Adrian Smith, ktorý navrhol aj mrakodrap sveta Burdž Chalífa, developerom dubajská spoločnosť Emaar properties.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies