Video zachytáva IS, ako kladivami a samopalmi ničí staroveké mesto Hatra v Iraku

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 11:34 • 2 min
Video zachytáva IS, ako kladivami a samopalmi ničí staroveké mesto Hatra v Iraku

BAGDAD - Video pochádzajúce údajne z dielne organizácie Islamský štát (IS) zachytáva, ako jeho extrémisti obrovskými kladivami ničia staroveké mesto Hatra a samopalmi Kalašnikov strieľajú do vzácnych sôch, napísal dnes bagdadský korešpondent tlačovej agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Hatra je na zozname svetového kultúrneho dedičstva Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Leží približne 110 kilometrov severozápadne od Mósulu, de facto hlavného mesta Islamského štátu v Iraku. Bola založená v 3. storočí pred n.l. a je známa svojimi chrámami a budovami s klenutými sieňami.

 

Na videozázname natočenom v noci nadnes vidno militanta na rebríku, opakovane tlčúceho kladivom do zadnej časti hlavy kamennej sochy, až sa táto zrúti na zem a rozbije. Video ukazuje aj ďalšieho militanta, ako páli kalašnikovom do inej sochy.

 

Videozáznam korešponduje so slovným spravodajstvom svetových tlačových agentúr z minulého mesiaca o ničení Hatry a bol umiestnený na webovej stránke islamských militantov, ktorú IS často používa. S informáciami o demolácii a ničení Hatry prišla začiatkom marca katedra archeológie Mósulskej univerzity.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona