AKTUALIZOVANÉ VIDEO Začala sa záchranná akcia: Deň D pre chlapcov a trénera v jaskyni. Dvaja chlapci sú už vonku

NETKY.SK • 8 Júl 2018, 14:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Začala sa záchranná akcia: Deň D pre chlapcov a trénera v jaskyni. Dvaja chlapci sú už vonku

MAE SAI - Thajský guvernér potvrdil začiatok akcie na záchranu 12 školákov a ich trénera, ktorí boli dva týždne uväznení hlboko v útrobách jaskyne.

slovakia

left justify in out

Guvernér provincie Čiang Rai, ktorý vedie záchrannú operáciu, novinárom v nedeľu povedal, že dnes je "Deň D" a že záchrany sa zúčastňuje 13 zahraničných a päť thajských potápačov. Informovala o tom agentúra AP. Thajské autority požiadali v nedeľu médiá, aby opustili priestor okolo vchodu do jaskyne, kde je už dva týždne uväznených 12 chlapcov a ich futbalový tréner.

 

Guvernér uviedol, že potápači vošli do jaskyne o 10.00 hod. miestneho času a chlapci z nej budú vychádzať postupne každý s dvoma potápačmi. Podľa neho vyjdú von najskôr v nedeľu o 21.00 hod. miestneho času.

 

 

Jediný spôsob, ako dostať chlapcov von, je plaviť sa po tmavých a úzkych chodbách plných kalnej vody a silných prúdov, vo vzduchu chudobnom na kyslík.

 

Skúsení experti na záchranu z jaskýň považujú únik pod vodou za poslednú možnosť, najmä pri ľuďoch bez skúseností s potápaním, ako sú chlapci. Cesta von z jaskyne je považovaná za obzvlášť komplikovanú kvôli zákrutám v úzkych zaplavených chodbách.

 

Guvernér provincie Čiang Rai, ležiacej na severe Thajska, v sobotu povedal, že priaznivé počasie a klesajúca hladina vody vytvorili podmienky na vyslobodenie chlapcov z jaskyne. Dodal však, že táto situácia sa skončí, keď znova začne pršať.

 

Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai je štvrtý najrozsiahlejší v Thajsku a rozprestiera sa na ploche desiatich kilometrov.

 

Prvých dvoch chlapcov vyviedli zo zatopenej jaskyne

 

Prvých dvoch thajských chlapcov vyviedli v nedeľu zo zatopeného jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

 

"Dve deti sú vonku. Aktuálne sa nachádzajú v provizórnej nemocnici v blízkosti jaskyne," povedal Tossathep Boonthong, šéf zdravotníkov z provincie Čiang Rai.

 

Podľa informácií Sky News sú na ceste von aj ďalší dvaja mladí futbalisti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies