VIDEO Za lezeckými výzvami a bez istenia: Pri pohľade na výstup horolezca Alexa sa vám zatočí hlava

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Za lezeckými výzvami a bez istenia: Pri pohľade na výstup horolezca Alexa sa vám zatočí hlava

SACRAMENTO - Alex Honnold je americký horolezec najznámejší pre svoje výstupy bez akéhokoľvek istenia na veľké múry.

slovakia

left justify in out

 

Alex je jediný človek, ktorý liezol bez istenia na El Capitan v národnom parku Yosemite a drží najrýchlejší výstup na Yosemite Triple crown. Honnold hovorí, že má rád vysoké a dlhé cesty.

 

 

Honnold sa narodil v meste Sacramento v Kalifornii a začal liezť v interiéri, keď mal 11 rokov. Po ukončení štúdia na strednej absolvoval štúdium inžinierstva na University of California Berkeley. Avšak vo veku 19 rokov odišiel zo školy a odvtedy sa venoval lezeniu na steny. A to aj bez lana a akéhokoľvek istenia. Viete si to predstaviť?

 

Mrazivé VIDEO Prvý muž na svete vyliezol takmer kilometrovú skalu v Yosemitoch bez istenia

 

Honnold uprednostňuje veľké steny a športové lezenie, ale užíva si akékoľvek stúpanie vyžadujúce extrémne odhodlanie. Yosemitský národný park je jeho obľúbenou oblasťou kvôli pôsobivým múrom a priaznivému počasiu. V roku 2010 získal Honnold "Zlatého Pitóna" za svoje výstupy v horolezectve a v roku 2018 mu udelil Americký alpský klub cenu za vynikajúce výsledky v rôznych oblastiach lezenia.

 

Pre denník Telegraph odpovedal na otázku o svojich pocitoch z lezenia: "Je to úžasné. Myslím, že jedným z potešení liezť bez istenia je pocit úplnej bezpečnosti v situácii, ktorá by mala byť úplne nebezpečná; byť úplne poburujúci a napriek tomu sa cítiť úplne pohodlne. Na El Capitan je veľa náročných úsekov. Mnoho úsekov nie je veľmi bezpečných, a dokonca, aj keď ich urobíte dokonale, necítite sa v bezpečí. No po prekonaní všetkých úsekov sa pozriete a pomyslíte si aké to je úžasné!".

 

Okrem výstupu na El Capitan, o ktorom sme vás informovali v minulom roku, má "na rováši" aj iné miesta. Jedným z tých, pri ktorých sa vám zatočí hlava, je El Sendero Luminoso v Mexiku. Ako je vidieť vo videu, Alex si snáď vyberá tie najstrmšie a najťažšie skaly na zdolanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies