VIDEO Za jesennou túrou: Objavte krásy Krkonošských hôr

NETKY.SK • 19 September 2018, 15:00 • 2 min
VIDEO Za jesennou túrou: Objavte krásy Krkonošských hôr

V zime na lyže, v lete na pešie túry. Krkonoše však majú čo ponúknuť aj na jeseň. Navyše prečo sa nechať obmedzovať hranicami a nechať si ujsť poľskú časť hôr?

slovakia

left justify in out

Okrem toho vplyvom geologického vývoja tu majú hory úplne iný charakter. Z najvyšších hrebeňových partií prudko klesajú do jelenohorskej kotliny, ktorá sa už od polovice 18. storočia stala obľúbeným letoviskom radu šľachtických rodov.

 

img

Mumlava. Zdroj: Pixabay

 

V 19. storočí tu vyrástli takmer dve desiatky honosných sídiel obklopených anglickými parkami. Dnes sa ako parky, tak zámky obnovujú, vznikol tu rad múzeí, turisti môžu zavítať do funkčnej sklárne v Piechowiciach (poľská strana Krkonošských lesov) alebo sa osviežiť v akvaparku či vyskúšať svoje zručnosti vo westernovom mestečku.

 

Pomohli aj železnice

 

Bohužiaľ pre mnohých stále zostáva táto časť Krkonôš neznáma. V 90. rokoch sa podľa skúseností poľských hotelierov obávali Slováci a Česi do Poľska prísť. Mali strach napríklad z okradnutia. Potom sa naučili chodiť na poľské tržnice, neskôr k výpravám za nákupmi pridali občasnú návštevu niektorého z turistických cieľov.

 

img

Jeseň v Krkonošských lesoch. Zdroj: Pixabay

 

Dnes už jazdia turisti na poľskú stranu čoraz častejšie. Rovnako ako Poliaci na Slovensko či Česko. Cestovnému ruchu pomohla aj železnica, existuje priame spojenie cez hranicu. V zime tam sú ideálne lyžiarske bežecké areály v Jakuszyce, zhruba sto kilometrov upravovaných bežeckých trás. V lete tam chodia najlepší svetoví maratónci. Dôvodom je zvláštna klíma porovnateľná s alpskou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies