VIDEO Z Bajkonuru úspešne odštartovala ďalšia trojčlenná misia na ISS

NETKY.SK • 18 November 2016, 09:17 • 2 min
VIDEO Z Bajkonuru úspešne odštartovala ďalšia trojčlenná misia na ISS

MOSKVA - Ruská nosná raketa Sojuz dnes úspešne odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na obežnú dráhu Zeme vyniesla rovnomennú kozmickú loď s trojčlennou posádkou, ktorá sa po dvoch dňoch pripojí k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na palube vesmírnej lode sa nachádzajú zástupcovia troch najvýznamnejších vesmírnych agentúr - Američanka Peggy Whitsonová z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Rus Oleg Novickij zo Štátnej korporácie pre kozmickú činnosť (Roskosmos) a Francúz Thomas Pesquet z Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

 

Štart sa uskutočnil podľa plánu o 21.20 h SEČ (02.20 h miestneho času v piatok), na orbitu sa kozmická loď dostala o osem minút po štarte. Astronauti strávia na ISS šesť mesiacov a budú sa venovať stovkám vedeckých experimentov zameraných na prehĺbenie poznatkov v oblasti biológie a ďalších prírodných vied.

 

 

Na ISS ich čakajú traja ďalší astronauti - Američan a dvaja Rusi, ktorí pracujú na stanici od októbra.

 

Whitsonová, ktorá vo februári oslávi 57. narodeniny, sa zároveň stala najstaršou ženou vo vesmíre. Ide už o jej tretiu misiu na ISS, pričom veliteľkou je po druhýkrát. Dosiaľ strávila vo vesmíre celkovo 377 dní a uskutočnila viacero výstupov do voľného priestoru. Po skončení misie prekoná i americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona