VIDEO Z Bajkonuru odštartovala kozmická loď Sojuz vezúca posádku na ISS

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:56 • 2 min
VIDEO Z Bajkonuru odštartovala kozmická loď Sojuz vezúca posádku na ISS

BAJKONUR - Ruská kozmická loď Sojuz TMA-19M s trojčlennou medzinárodnou posádkou dnes úspešne odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

slovakia

left justify in out

Sojuz dopraví na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) kozmonautov Tima Peaka (Británia), Jurija Malenčenka (Rusko) a Timothyho Kopru (USA), informuje webový portál BBC.

 

Peake, bývalý vojenský pilot, sa zároveň stal prvým oficiálnym kozmonautom zo Spojeného kráľovstva, ktorého nominovala Európska vesmírna agentúra (ESA). Na ISS strávi sedem mesiacov. Bude vykonávať program vedeckých pokusov a zúčastní sa aj na vzdelávacích aktivitách, ktoré majú prilákať k vede mladých ľudí.

 

 

Nosná raketa Sojuz-FG odštartovala dnes z toho istého odpaľovacieho zariadenia, z ktorého v roku 1961 odštartoval i sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin, prvý človek vo vesmíre. Beztiažový stav posádka dosiahla deväť minút po štarte. Pripojenie sa kozmickej lode k ISS je naplánované na 18.24 h SEČ, po približne šesť a pol hodinovom lete.

 

Kozmonautov na ISS privíta trojica kolegov vrátane astronauta NASA Scotta Kellyho (USA), ktorý vo vesmíre v rámci lekárskeho výskumu strávi rok. Ďalšími dvoma kozmonautmi sú ruskí letoví inžinieri Michail Kornijenko a Sergej Volkov. Kelly a Kornijenko zostanú na ISS do marca, čím ukončia svoju spoločnú ročnú misiu vo vesmíre.

 

Po takmer päťmesačnej misii (141 dní) sa v piatok na Zem vrátili Američan Kjell Lindgren, Rus Oleg Kononenko a Japonec Kimija Jui. Návratový modul dopadol do zasneženej stepi neďaleko kazašského mesta Žezkazgan.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona