VIDEO Z Aleppa hlásia po dvoch dňoch obnovenie evakuácie

NETKY.SK • 19 December 2016, 06:36 • 2 min
VIDEO Z Aleppa hlásia po dvoch dňoch obnovenie evakuácie

ALEPPO - Evakuáciu ľudí z povstaleckej enklávy na východe sýrskeho veľkomesta Aleppo po dvoch dňoch obnovili.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najmenej päť autobusov so stovkami obyvateľov previezli v noci na dnes do oblasti západne od Aleppa, ktorú kontrolujú povstalci, informovali aktivisti a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

 

 

Turecká humanitárna organizácia IHH uviedla, že v autobusoch, ktoré dorazili do lokality Rašidín, cestovalo približne 400 ľudí.

 

V nedeľu sa plánovaný odsun tisícov ľudí napriek predošlej dohode pozastavil, zrejme v dôsledku útoku na niektoré autobusy v susednej provincii Idlib.

 

 

Na východe Aleppa, ktoré vládne jednotky obliehajú už niekoľko mesiacov, sa podľa predpokladov nachádza ešte niekoľko desaťtisíc ľudí, povstalcov i civilistov. Štvrte dosiaľ ovládané povstalcami tam v uplynulých týždňoch po mohutných náletoch takmer úplne dobyl sýrsky režim za pomoci svojich spojencov Ruska a Iránu.

 

Zdroje z vlády predtým informovali o novej dohode medzi sýrskym vedením a povstalcami. Tá podľa nich zahŕňa aj evakuáciu vládou kontrolovaných obcí Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktorá je v rukách protivládnej opozície.

 

Ešte v piatok evakuácie uviazli po opätovnom vypuknutí bojov. Vláda v Damasku a opozícia si vtedy vzájomne pripisovali zodpovednosť.

 

Do šiitských dedín Fúa a Kafarjá juhozápadne od Aleppa podľa SOHR v nedeľu tiež dorazili autobusy. Do bezpečia mali previezť okolo 1500 zranených, žien a detí, uviedli vládni predstavitelia. Milície zo šiitského Iránu, ktoré bojujú na strane sýrskej armády, podľa zdrojov z vlády žiadali, aby výmenou za evakuáciu povstaleckej časti Aleppa bola zrušená aj blokáda týchto dvoch dedín.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies