VIDEO Vznik a vývoj Bitcoinu

NETKY.SK • 23 Január 2018, 16:07 • 2 min
VIDEO Vznik a vývoj Bitcoinu

LOS ANGELES – Popularita kryptomien rastie každým dňom a pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by aspoň raz nepočul o Bitcoine. Ako sa však objavila najviac diskutovaná digitálna mena na svete?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

História Bitcoinu sa zakladá na desaťročnom výskume v oblasti kryptografie a distribuovaných sietí. Počiatky kryptomien musíme hľadať ešte v roku 1983, keď David Chaum a Stefan Brands navrhli prvé protokoly "e-meny".

 

Na portáli YouTube sa nedávno objavilo zaujímavé video, s jedinečnou animáciou vývoja zdrojového kódu Bitcoinu od jeho vzniku po súčasnosť.

 

 

V roku 2008 osoba alebo skupina ľudí pod menom Satoshi Nakamoto zverejnila súbor (whitepaper) s popisom protokolu a pracovného princípu platby. Na začiatku roku 2009, presne 3.januára, bol vytvorený prvý blok, vygenerovaných prvých 50 Bitcoinov a uskutočnila sa prvá transakcia.

 

Prvá výmena Bitcoinov za reálne peniaze sa uskutočnila v septembri 2009, keď Martti Malmi poslal cez PayPal inému užívateľovi 5.050 Bitcoinov za 5,02 USD. Konverzný kurz Bitcoinu voči americkému doláru bol prvýkrát zverejnený 5. októbra 2009 v New Liberty Standard a za jeden dolár ste si mohli kúpiť 1.309,03 Bitcoinov.

 

img

 

Prišiel máj 2010 a došlo už k legendárnemu nákupu, keď si Američan s maďarskými koreňmi Laszlo Hanyecz kúpil dve pizze za 10.000 Bitcoinov. V tej dobe mali hodnotu 25 dolárov, v decembri 2017 už približne 200 miliónov USD.

 

Trhová kapitalizácia Bitcoinu dosiahla hranicu 1.000.000 dolárov dňa 6. novembra 2011 a hodnota jedného Bitcoinu na burze Mt.Gox dosiahla 0,50 USD. O sedem mesiacov, 2. júna 2012, sa kurz Bitcoinu vyšplhal na 10 dolárov. O šesť dní neskôr sa Bitcoin obchodoval na burze Mt.Gox už za 31,91 dolárov. Koncom roka 2012, presne 6. decembra, získala bankovú licenciu prvá bitcoinová burza v Európe. V auguste roku 2013 bol Bitcoin v Nemecku označený za legálnu menu.

 

img

 

V tej dobe sa objavujú prví predajcovia tovarov a služieb, ktorí začali prijímať platby v Bitcoinoch. Postupne sa sieť obchodov a predajcov rozširovala a dnes sa dá Bitcoinmi zaplatiť hoci aj v kaviarni. Fáza formovania Bitcoinu je už dokončená. Ďalší vývoj je organizovaný a koordinovaný komunitou developerov a zmeny v protokole vykonávajú najväčšie ťažiarske skupiny.

 

img

 

K výraznej zmene došlo 1. augusta 2017, keď sa zmenila štruktúra blokov v blockchaine. Najstaršia kryptomena na svete sa rozdelila na dve meny - Bitcoin a Bitcoin Cash. Vlastníci Bitcoinov automaticky dostali rovnaký počet Bitcoin Cash, hodnota ktorého hodnota sa na burze ustálila na úrovni 600 dolárov, pôvodný Bitcoin sa obchoduje za 4.300 USD. Záver roka 2017 však patril rekordom, keď Bitcoin dosahoval nové maximá prakticky každým dňom. V decembri dosiahol hodnotu 20.000 USD, dnes sa obchoduje približne za 10.400 dolárov.

 

 

 

História Bitcoin sa však stále deje a to práve teraz priamo pred našimi očami. Je to veľmi dynamický, jedinečný a takmer nepredvídateľný fenomén 21.storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies