VIDEO Vytvorenie jednej spoločnej európskej armády je nereálne!

NETKY.SK • 4 August 2017, 14:38 • 2 min
VIDEO Vytvorenie jednej spoločnej európskej armády je nereálne!

BRATISLAVA - Nedávno sa objavila myšlienka alebo úvaha o vytvorení spoločnej európskej armády alebo takzvaných ozbrojených síl Európskej únie. Niektorí európski politici tento nápad vítajú, aj napriek tomu, že si nevedia predstaviť presný model fungovania. Iní zas bez váhania myšlienku zavrhli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V tomto prípade sa naskytá množstvo sporných otázok. Keďže EÚ je len spoločenstvo nie federácia, pri ktorom si každá z členských krajín ponechala svoju suverenitu, je nepopierateľné, že jednotlivé krajiny majú iné národné záujmy či zahraničnú politiku.

 

Aj napriek tomu, že niektorí vznik armády nevidia až tak čierne, veria, že práve vytvorením spoločného vojska by získal každý, vrátane NATO. Obrovský otáznik a problém pri realizovaní armády by nastal v momente financovania. Mnohé európske krajiny ešte dnes nie sú schopné prispievať do Severoatlantickej aliancie celými 2% HDP.

 

Ako a či vôbec má nejakú budúcnosť spoločná európska armáda, výhody alebo nevýhody, ktoré by so sebou priniesla a čo všetko by to obnášalo, sme sa opýtali sa bezpečnostného analytika Milana Žitného. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies