VIDEO Vypustili sondu OSIRIS-REx, ktorá má priviezť úlomky asteroidu

NETKY.SK • 9 September 2016, 09:05 • 2 min
VIDEO Vypustili sondu OSIRIS-REx, ktorá má priviezť úlomky asteroidu

BRATISLAVA - Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vypustili vo štvrtok do vesmíru sondu OSIRIS-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer), ktorá ma za cieľ dopraviť na Zem úlomky asteroidu 101955 Bennu.

slovakia

left justify in out

Sondu vyniesla na obežnú dráhu raketa Atlas V 411, ktorá vyštartovala vo štvrtok o 19:05 EDT (v piatok o 1:05 SELČ) z Mysu Canaveral na Floride. Sonda sa od rakety úspešne odpojila 59 minút po štarte.

 


Asteroid 101955 Bennu má priemer približne 492 metrov a podľa vedcov sa skladá prevažne z uhlíka. Ide o jeden z pozostatkov formovania Slnečnej sústavy pred 4,5 miliardami rokov, pričom odborníci predpokladajú, že práve takéto asteroidy mohli byť zdrojom vody a organických molekúl na Zemi a iných planetárnych telesách. Sonda OSIRIS-Rex dorazí k asteroidu v auguste 2018, následne ho bude takmer dva roky mapovať a v júli 2020 potom z neho skúsi odobrať vzorky. Na to použije vysúvacie robotické rameno, z ktorého na päť sekúnd vytryskne plyn, ktorý by mal uvoľniť čiastočky z povrchu asteroidu. Tie sonda zachytí, pričom by malo ísť o minimálne 60 gramov úlomkov skál a prachu. Vzorky sonda uloží do návratovej kapsuly, ktorej návrat na Zem vedci naplánovali na 24. septembra 2023, keď by mala pristáť v púšti v Utahu. Odtiaľ ju potom prevezú na analýzu do Johnsonovho vesmírneho strediska v Houstone.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies