VIDEO Výber vozidiel pre armádu je transparentný, tvrdí minister obrany; predviedol ich aj novinárom

NETKY.SK • 6 December 2017, 17:47 • 2 min
VIDEO Výber vozidiel pre armádu je transparentný, tvrdí minister obrany; predviedol ich aj novinárom

BRATISLAVA/ZÁHORIE - Na vojenskom cvičisku na Záhorí sa v stredu strieľalo z veľkých zbraní a polygón zdolávali dvanásťtonové obrnené autá. Minister Peter Gajdoš dal nazrieť do výberového procesu aj médiám a verejnosti.

slovakia

left justify in out

Na podujatí Priemyselný deň predviedli na testovacej dráhe pred divákmi jazdu všetkých 11 typov bojových, resp. viacúčelových obrnených vozidiel 4x4, ktoré zatiaľ prihlásili ich výrobcovia do výberového tendra pre slovenskú armádu. „Ako vidíte, nič netajíme ani sme netajili, ani utajovať nebudeme. Práve naopak, chceme túto záležitosť modernizácie ozbrojených síl realizovať úplne otvorene, spoločne aj s verejnosťou,“ povedal na brífingu minister obrany SR Peter Gajdoš. Reagoval tým tiež na obvinenia niektorých médií a bezpečnostných analytikov z netransparentnosti obstarávania nových vozidiel 4x4 a 8x8 pre armádu.

 

Ozbrojené sily SR budú podľa ministra predvedené produkty overovať a testovať v troch fázach: pri podnikových, kontrolných a vojskových skúškach. Následne vyberú víťazný typ vozidla, ktorý sa zaradí do výzbroje armády. Medzi predvedenými vozidlami boli napríklad švajčiarsky Eagle, Francúzsky Renault Sherpa, česko-slovenský Patriot, emirátsko-kanadský Spartan či slovenský Aligator Master II. Niektoré v súčasnosti ponúkané typy medzi nimi chýbali, napríklad ruský Tigr. Podľa zdroja z ministerstva obrany však v slovenskom tendri môžu mať šancu ešte aj tie typy, ktoré sa neprezentovali na prehliadke počas Priemyselného dňa.

 

Počas obrnenej show na Záhorí predviedli aj prototyp nového vozidla 8x8 pre slovenskú armádu vyvíjaného na fínskej platforme Patria AMV. Jeho obstarávací proces a vývoj boli predmetom verejnej diskusie. „Je to v určitom štádiu vývoja. Samozrejme, bude pokračovať ďalej až do úplného zvládnutia, do vykonania vojskových skúšok,“ uviedol k tomu minister obrany.

 

 

Ako ďalej minister Gajdoš zdôraznil, cieľom rezortu obrany je, aby do modernizácie Ozbrojených síl SR bol v maximálnej možnej miere zapojený domáci obranný priemysel. “Tak, aby slovenské spoločnosti dostali čo najväčší priestor a zbrojárska výroba na Slovensku opäť ožila. Ak domáci obranný priemysel nepodporíme práve my, zavádzaním jeho produktov do výzbroje našich ozbrojených síl, budú to mať slovenské firmy o to ťažšie s presadením v zahraničí,” pripomenul.

Predseda komisie a koordinátor pre tvorbu strategických dokumentov a generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko tiež zdôraznil transparentnosť celého procesu obstarania vozidiel. “Napriek tomu, že sa objavujú rôzne výhrady, chcem zdôrazniť, že ide o spôsob obstarania, ktorý je v súlade tak s európskou, ako aj slovenskou legislatívou,” vysvetlil. Aktuálne je podľa neho cieľom nájsť partnera a spôsob, akým zabezpečiť pre ozbrojené sily vozidlo 4x4 s dôrazom na maximálne zapojenie domáceho obranného priemyslu.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim považuje Priemyselný deň za významný krok v snahe rezortu modernizovať ozbrojené sily. “Máme možnosť odskúšať si a získať tak prvé skúsenosti z rôznych typov a druhov vozidiel, o ktoré by sme mohli mať záujem, čo samozrejme vítame. Máme pripravené tímy expertov zastúpených všetkými druhmi vojsk, ktoré si nezávisle vyskúšajú tieto vozidlá a neskôr skúsenosti z testovacej jazdy môžu využiť pri vojskových skúškach,” vysvetlil.

Ako doplnil národný riaditeľ pre vyzbrojovanie genmjr. Daniel Zmeko, v priestore VTSÚ Záhorie bolo v rámci prezentácie dovedna až 19 kusov ťažkej bojovej techniky a zároveň ďalšie produkty domáceho aj zahraničného obranného priemyslu. “Pre nás je to jeden z podstatných krokov pri dokončovaní procesov, ktoré majú slúžiť na zabezpečenie modernizácie. Poznatky sa využijú v potrebných analýzach a bude s nimi možné dlhodobo pracovať,” povedal. Zároveň majú odteraz  účastníci možnosť navrhovať a hlasovať za budúci názov vozidla 8x8.

 

Zastúpenie na Priemyselnom dni 2017 malo celkovo takmer 40 spoločností. Okrem dynamických ukážok obrnených vozidiel 4x4, ako aj spomínaného prototypu 8x8 bola na programe aj streľba z mínometu ZSU 23. Súčasťou show bola statická expozícia ďalších produktov obranného priemyslu – od húfnice Zuzana až po vojenské stany.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies