VIDEO Vojnový veterán sa po 71 rokoch skontaktoval s láskou z druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 13 November 2015, 13:35 • 2 min
VIDEO Vojnový veterán sa po 71 rokoch skontaktoval s láskou z druhej svetovej vojny

BRATISLAVA - Vojnový veterán Norwood Thomas sa po 71 rokoch skontaktoval so stratenou láskou z druhej svetovej vojny, 89-ročnou Joyce Durrant. Informovala o tom americká webstránka The Virginian-pilot.

slovakia

left justify in out

Deväťdesiattriročný americký vyslúžilec sa domnieval, že jeho prvá láska zahynula počas leteckého nešťastia. Syn Joyce, ktorá v súčasnosti žije v Austrálii, ho však našiel na internete a vďaka novinárovi z Virgínie sa s ním skontaktoval. Následne si za pomoci synov zavolali prostredníctvom služby Skype. Ako bývalý vojak prezradil v rozhovore pre americkú televíziu ABC, pár sa zoznámil na jar roku 1944 v Londýne, kam vtedy 21-ročného Norwooda poslala armáda. Počas prechádzky po meste s priateľom zbadal pri rieke Temža 17-ročnú Britku s kamarátkou. Veterán žijúci v americkom meste Virginia Beach priznal, že stačilo pár rande a bol zbláznený. "Myslím, že som sa zamiloval do jej úsmevu," priznal po dlhých rokoch.

 


Šťastie dvojice sa však skončilo už po pár mesiacoch, keď člena americkej divízie povolali do boja. Po skončení vojny sa vrátil naspäť do Ameriky a ako povedal, naďalej udržiavali kontakt prostredníctvom listov. Návrh na manželstvo a spoločný život v Spojených štátoch však začínajúca zdravotná sestra odmietla, čím mu zlomila srdce. Samotná Joyce celú situáciu označila za nedorozumenie. List, v ktorom jej písal nech príde a urobí jeho dom domovom, ju zmiatol. Myslela si, že sa oženil a chce svoju ženu opustiť, aby žil s ňou. Norwood si napriek sklamaniu onedlho našiel manželku, ktorú opisuje ako úžasnú a veľmi silnú ženu. Ako uviedol, než v roku 2001 umrela, dala mu najkrajších päťdesiatšesť rokov života. O dievčati, ktoré spoznal v Londýne však hovoril aj vlastným deťom. "Viete, vaša mama bola takmer Angličanka," žartoval o stratenej láske.


Počas vyše dvojhodinového telefonátu mu žena, ktorú si Norwood dosiaľ stavia na piedestál, povedala aj o tom, že bola vydatá len raz, no rozviedla sa. Jeho čiernobielu fotografiu z čias, keď nosil uniformu, však má vďaka synovi Robovi už niekoľko týždňov vytlačenú a zavesenú na stene v spálni. "Každé ráno ti hovorím dobré ráno," povedala. Obaja sa na konci telefonátu zhodli, že rozhodne nebol posledný.


Príbeh znovunájdenej lásky zapôsobil aj na verejnosť, ktorá si želá opätovné stretnutie dvojice v Austrálii. Čitateľka Barbara Lee McDonald, taktiež z Virginia Beach, dokonca kontaktovala samotného Norwooda. S jeho dovolením zorganizovala zbierku, prostredníctvom webovej stránky GoFundMe, kam môžu ľudia prispievať na všetky výdavky spojené s cestou. Ako 33-ročná barmanka uvádza, podlomené zdravie veterána, ktorý trpí rakovinou prostaty, náklady na cestu zvyšuje. Letenku, ktorá stojí sedemtisíc amerických dolárov (v prepočte približne 6520 eur), bude potrebovať aj jeho syn Steve, ktorý bude jeho opatrovateľom. Dvojnásobné náklady sa prejavia aj na cene ubytovania. Podľa McDonald sa celková suma potrebná na stretnutie lások z druhej svetovej vojny bude pohybovať okolo 20-tisíc dolárov (zhruba 18 640 eur). Dobrosrdečnej čitateľke, ktorá ako uviedla, takmer prestala veriť na nájdenie pravej lásky, sa za jeden deň podarilo vyzbierať vyše 1800 dolárov (približne 1680 eur).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies