VIDEO Vo vesmíre bude upratovať špeciálny vysávač

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 19:50 • 2 min
VIDEO Vo vesmíre bude upratovať špeciálny vysávač

Vo vesmíre sa ľudskou činnosťou vytvorilo poriadne smetisko. Podľa BBC tvoria vesmírny odpad tisícky rôznych častí zo starších rakiet, úlomky satelitov či veci, ktoré tam astronauti stratili. Okrem „drobností“ je na obežnej dráhe napr. aj európsky satelit veľký asi ako dvojpodlažný autobus, ktorý je od roku 2012 nefunkčný. Vedci odhadujú, že tento odpad dokopy váži približne 7500 ton.

slovakia

left justify in out

Poletujúce úlomky môžu vážne poškodiť funkčné satelity a vesmírne stanice. Medzinárodná vesmírna stanica ISS sa preto chystá urobiť vo vesmíre veľký poriadok. Vedci vystrelili dosiaľ najväčší satelit, ktorý bude okrem iného aj testovať technológie na odchytávanie vesmírneho odpadu.


„Špeciálnym vysávačom“ je Satelit RemoveDebris s hmotnosťou asi 100kg, ktorý má k dispozícii špeciálnu sieť a harpúnu. RemoveDebris zostrojili v briskom Giuildforde neďaleko Londýna a stál viac ako 11 500 eur .

Polovicu zafinancovala Európska komisia a zvyšok doplatilo asi desať súkromných firiem z Nemecka, Holandska či Francúzska.

 

Keďže ide o prvotinu, „vesmírny vysávač“ sa zameria najmä na skúmanie toho, ako sa časti vesmírneho odpadu pohybujú, vyskúša špeciálnu sieť, do ktorej odpadky zachytí a potom ich nasmeruje k zemskej atmosfére, kde by mali zhorieť. Tak isto napokon skončí aj samotný vysávač.

 

 

Okrem RemoveDebris vedci zvažujú aj iné varianty čistenia priestoru na orbite. Spomína sa napr. o laser, ktorý by dokázal energetickým pulzom vyniesť trosky z ich dráhy a nasmerovať ich do zemskej atmosféry.

Takýto laser by nemusel nikam cestovať, mohol upratovať priamo zo Zeme. Problém by mohlo byť náročné mierenie z veľkej vzdialenosti. Druhou variantou je preto laser priamo vo vesmíre ukotvený na vesmírnej stanici či na špeciálnom satelite. Laser by bol aj ekologickejší, lacnejší a trvácnejší. Vo vesmíre by ostal natrvalo a energiu by získaval zo solárnych panelov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies