VIDEO Vo Francúzsku opäť protestovali "žlté vesty", v Paríži prepukli násilnosti

NETKY.SK • 1 December 2018, 17:31 • 2 min
VIDEO Vo Francúzsku opäť protestovali "žlté vesty", v Paríži prepukli násilnosti

PARÍŽ - Násilnosti sprevádzali v sobotu ďalšie kolo protestov tzv. žltých viest proti zvyšovaniu daní a životných nákladov vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

K prvým zrážkam medzi políciou a časťou demonštrantov oblečených v žltých reflexných vestách došlo už krátko po tom, ako sa účastníci protestu začali dopoludnia zhromažďovať pri Víťaznom oblúku nachádzajúcom sa v centre Paríža na začiatku triedy Champs-Élysées.

 

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner neskôr na Twitteri uviedol, že okrem približne 200 pokojne protestujúcich osôb prišlo aj 1500 "provokatérov" pripravených vyvolávať potýčky.

 

"Naše bezpečnostné zložky sú na mieste a výtržníkov vytláčajú," napísal Castaner podľa agentúry AFP. Francúzsky premiér Édouard Philippe popoludní oznámil, že v Paríži bolo zadržaných najmenej 107 výtržníkov. V celej krajine sa sobotňajších protestov podľa neho zúčastnilo 36.000 ľudí, pričom toto číslo zahŕňa aj 5500 demonštrantov v Paríži. Ľahké zranenia utrpelo aj desať policajtov.

 

Philippe ďalej uviedol, že je "šokovaný" z násilností v okolí Víťazného oblúka a jeho posprejovania grafitmi. Povedal, že úrady umožnia pokojné protesty, ale budú tvrdo postupovať voči tým, "ktorí prichádzajú robiť problémy".

 

Do francúzskej metropoly vláda povolala asi 5000 policajtov. Samotná trieda Champs-Élysées bola uzatvorená. Príslušníci bezpečnostných zložiek použili proti násilníkom slzotvorný plyn a gumové projektily. Tí na nich hádzali kamene, kovové zábrany, nádoby so žltou farbou a ďalšie predmety a na niektorých miestach postavili barikády.

 

Hnutie "žltých viest" sa začalo v októbri na sociálnych sieťach a postupne sa stalo platformou na vyjadrenie nespokojnosti s prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý je obviňovaný z ignorovania rastúcich životných nákladov. Prvé protesty po celom Francúzsku sa konali 17. novembra a zúčastnilo sa na nich okolo 282.000 ľudí, uplynulú sobotu demonštrovalo asi 106.000 ľudí.

 

Účastníci protestov, ktoré si zatiaľ vyžiadali dvoch mŕtvych a stovky zranených, požadujú zníženie daní a zvýšenie minimálnej mzdy a dôchodkov. Doterajšie pokusy vlády rokovať s hnutím zlyhali najmä preto, že jeho predstavitelia trvajú na diskusiách s Macronom a ministrami vysielaných v televízii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies