VIDEO Vo fínskom Rovaniemi natočili úchvatnú polárnu žiaru

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 14:20 • 2 min
VIDEO Vo fínskom Rovaniemi natočili úchvatnú polárnu žiaru

Najkrajšia a najviditeľnejšia polárna žiara od vlaňajšieho septembra. Tak charakterizovali fotografi svetelný úkaz, ktorý sa objavil minulý týždeň zo stredy na štvrtok vo fínskom meste Rovaniemi.

slovakia

left justify in out

Za polárnym kruhom nie sú polárne žiare výnimočným javom, tá v noci 14. marca však podľa očitých svedkov stála za to, píše server Novinky.cz. Obyčajným okom boli viditeľné aj biele a rúžové okraje žiary.

 

Severná polárna žiara sa nazýva Aurora Borealis poľa rímskej bohyne úsvitu Aurory a gréckeho pomenovania severného vetra Boreas. Južná polárna žiara sa nazýva Aurora Australis. Termín Aurora Borealis prvýkrát použil francúzsky astronóm a filozof Pierrem Gassendi.

 

Ide o rýchle letiace častice slnečného vetra kolidujúce s molekulami zemskej atmosféry. Väčšina z nich sa od atmosféry odráža, časť je však pohltená a v špirálach sa potom stáča k magnetickým pólom našej planéty. Pri zrážkach je vyžarované elektromagnetické žiareie, ktoré je viditeľné voľným okom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies